• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brza i trezvena reakcija posade aviona spasila je na stotine života

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudar koji se dogodio na samoj pisti doveo je do stradanja pet ljudi, ali i do spasavanja na stotine ljudskih života. I to najpre zbog brze reakcije kabinskog osoblja na prvom mestu, te njihove trezvenosti i profesionalnosti na drugom mestu

  • 0
Avion nesreća maske panika poniranje Foto: Shutterstock, Profimedia

Početak ove godine obeležila je vest o sudaru putničkog aviona kompanije “Japan airlines” sa letlilicom obalske straže.

Sudar koji se dogodio na samoj pisti doveo je do stradanja pet ljudi, ali i do spasavanja na stotine ljudskih života. I to najpre zbog brze reakcije kabinskog osoblja na prvom mestu, te njihove trezvenosti i profesionalnosti na drugom mestu.

Zahvaljujući tome su svi putnici na letu 516, njih 379, uz osmoro mališana mlađih od dve godine, sa uspehom evakuisani, iako je na letelici izbio požar.

Kompanija je u saopštenju navela da je u bolnicu prebačeno četvoro putnika, ali su njihove povrede bile takve da su modrice okarakterisane kao najozbiljnija povreda kod jedne osobe.

Sudar aviona u vazduhu, avioni, nesreća Foto-ilustracija: Shutterstock

Nažalost, u drugom avionu su gotovo svi stradali, pa je živote izgubilo pet članova posade, od ukupno šest, koliko ih je bilo u avionu.

- Bio sam u drugom avionu na sedištu pored prozora - spremali smo se za poletanje i čuli smo veliki prasak - izjavio je za "CNN" Gi Maestre iz Filadelfije, koji je prethodno boravio u Japanu i dodao da su na pisti ugledali veliki plamen:

- Plamen je postajao sve veći i veći i onda smo videli kako vatrogasna kola prolaze pored. Nadao sam se da će svi biti bezbedni - zaključio je uz napomenu da je sve to zaista delovalo šokantno.

Kako je Satoši Jamake, jedan od putnika ovog aviona, rekao "iako su mogli da osete miris dima, putnici nisu paničili, a i posada je uradila dobar posao." Upravo zbog takve reakcije su i pohvaljeni jer osim brzine, bili su i izuzetno trezveni u datom momentu. Zahvaljujući tome, svi putnici sa pomenutog leta su spašeni.

Uz pomoć megafona su članovi posade upućivali putnike u to kako da se bezebdno evakuišu. Kako pokazuju izveštaji iz unutrašnjosti letilice, posadi je bilo potrebno samo par sekundi da pokrene mehanizme za evakuaciju i da spase sve putnike.

- Prerano je komentarisati specifičnosti ovog incidenta, ali ono što je sasvim jasno jeste da je posada sve uradila kako treba - izjavio je predsednik dobrotvorne organizacije osnovane sa ciljem podrške posadi tokom pandemije „PilotsTogether“, Stiven Erlih.

Takođe je napomenuo da su i putnici bili prisebni, te da su poneli sa sobom samo ručni prtljag, što je značajno olakšalo proces evakuacije.

- Svako kašnjenje u evakuaciji moglo je biti katastrofalno, a sve zbog laptopa ili ručne torbe. Ovaj incident mogao je imati mnogo gore posledice da putnici nisu poslušali upozorenja posade o tome da treba da ostave svoje stvari - zaključio je Erlih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja