• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednu od tri crkve ovog manastira lično je, po predanju, osveštao jedan svetac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je osveštavao temelje crkve, po predanju, Sveti Sava ju je posvetio Svetom Savi Osvećenom

  • 0
Manastir Savina, Herceg Novi, Crna Gora Foto: kpzfoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako se ne zna sigurno ni ko je osnovao ovaj manastir, ni kada, postoji predanje koje ga vezuje za jednog sveca.

Nedaleko od Herceg Novog u Boki Kotorskoj nalazi se kompleks manastira Savina, nazvan tako po Svetom Savi. Prema predanju, upravo je ovaj svetac lično osveštao temelje za crkvu posvećenu Svetom Savi Osvećenom, koja je jedna od tri crkve manastira Savina.

Mala crkva posvećena je prazniku Uspenja presvete Bogorodice i smatra se da je izgrađena još 1030. godine, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu manastira, prilično je izvesno da je tokom 15. veka podignuto zdanje koje je i danas deo manastirskog kompleksa.

I mada istorija ove svetinje baš i nije bila lepa, budući da je nekoliko puta stradala, manastir Savina je uvek obnavljan.

Manastir Savina, Herceg Novi, Crna Gora Foto: Rainer Hackenberg / akg-images / Profimedia

Najznačajnija obnova

Nekoliko puta stradao, ali uvek za jedan put više obnavljan, manastir Savina kod Herceg Novog igrao je značajnu ulogu u očuvanja srpskog nacionalnog identiteta u Boki Kotorskoj.

Pred sam kraj 17. veka u ovu svetinju pristižu monasi iz manastira Tvrdoš i upravo taj trenutaj smatra se jednim od najznačajnijih u savremenoj istoriji Savine.

Manastir Savina, Herceg Novi, Crna Gora Foto: Hemis / Alamy / Alamy / Profimedia

Na čelu bratstva Tvrdoša bio je episkop Savatije Ljubibratić. Tvrdoški monasi su značajno unapredili manastir, pa se sa razlogom smatra da je to prelomna tačka u novijoj istoriji manastira, koji će tokom druge polovine 18. veka doživeti još značajniji napredak.

Kompleks manastira Savina

Izuzev Male crkve, posvećene Svetom Savi Osvećenom, u okviru kompleksa manastira Savina nalazi se i Velika crkva, koja je posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice.

Po predanju, Mala crkva izgrađena je 1030. godine, ali se ne zna ko ju je izgradio. Takođe je, kao i Velika crkva, posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice. Pouzdano se zna da je i obnovljena i freskopisana u periodu vladavine Herceg Stefana Vukčića Kosače. Isto tako se pouzdano zna i da je doživela 1831. godine još jednu obnovu, navodi “Manastirsavina”.

Manastir Savina, Herceg Novi, Crna Gora Foto: Philippe Lissac / Godong / Universal images group / Profimedia

Kada je osveštavao temelje crkve, po predanju, Sveti Sava ju je posvetio Svetom Savi Osvećenom. I ova svetinja je obnovljena u periodu vladavine Herceg Stefana Kosače, a pouzdano se zna da je priprata dozidana tokom 19. veka, te da je oslikana tek tokom ovoga veka.

Ono po čemu je Velika crkva manastira Savine, pored ostalog, poznata jeste i mešavina arhitektonskih stilova, dok je riznica ove svetinje posebna priča. Izuzev brojnih predmeta koje su sa sobom doneli tvrdoški monasi, na sajtu manastira Savine je istaknuto da je krst Svetog Save svakako najznačajnija među relikvijama koje se čuvaju u riznici ove svetinje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako se naša novinarka snašla u pripremi švargle: Ona.rs u novom izazovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja