• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Malo ostrvo pored Napulja meštani izbegavaju zbog priča o prokletstvu: Serija nerazjašnjenih smrti i nesreća

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bizarna priča koja datira još iz 19. veka

  • 1
La Gajola, ostrvo kod Napulja Foto: Shutterstock

Malo ostrvo pored slikovite obale Napulja na prvi pogled deluje kao idiličan dragulj, ali stanovnici Napulja izbegavaju La Gajolu. Kameniti očaravajući predeli su pusti jer vlada verovanje da je ostrvo ukleto.

Poreklo mita

Istorija ovog mesta seže do Rimskog carstva. Prema legendi, poznati rimski pesnik Vergilije (70-19. pre Hrista) bio je obožavatelj ostrva i tamo je podučavao svoje učenike.

U La Gajoli je sve bilo u redu dok se u 19. veku nije nastanio pustinjak koga su zvali „veštac“. O njemu se ne zna mnogo, sem da je živeo od donacija lokalnih ribara.

Mnogi meštani veruju da je on položio kletvu na ostrvo pre svog nestanka. Zašto?

Zato što je tada počela da se dešava neprekidna serija nesreća, bolesti i smrtnih slučajeva.

Prva nesreća dogodila se 1911. godine kada je kapetan želeo da kupi ostrvo, ali je umro dok je išao u obilazak grada. Udario je brodom u masivne stene, pao u vodu i udavio se. Ni brod ni kapetan nikada nisu pronađeni. Ubrzo nakon toga, 1920-ih na ostrvu je živeo Švajcarac Hans Braun. Jednogdana, njegovo telo je pronađeno umotano u tepihu. Tačne okolnosti su nejasne. Nedugo kasnije njegova žena se udavila u moru.

Nakon toga, Oto Grumbah, trgovac parfemima iz Nemačke, kupio je ostrvo. Ni on nije dugo živeo, umro je od srčanog udara.

Druga legenda kaže da su dvojica muškaraca izvršili samoubistvo nakon što je Nemica Elena fon Pariš umrla u nesreći. Godine 1926. Nemac je vozio žičaru, koja je tada delila kopno i ostrvo, kada je kabl pukao, a Elena pala u more. Njeno telo nikada nije pronađeno.

La Gajola, ostrvo kod Napulja Foto: Shutterstock

Moris Sandoz (1892–1958), švajcarski pisac, mentalno se razboleo tokom svog boravka na ostrvu, napustio La Gajolu i oduzeo sebi život.

Kratko vreme, ostrvo je bilo u vlasništvu Đanija Anjelija (1921–2003), bivšeg generalnog direktora automobilske kuće "Fiat".

Ali pošto su mu članovi porodice umirali, prodao ga je milijarderu, američkom naftnom mogulu Žan-Polu Getiju (1892–1976). Ni ovog čoveka nije zaobišla nesreća - njegov unuk završio je u "kandžama" mafije. Otkupnina je bila velika, a u početku Geti je odbijao da plati. Tek kada su otmičari odsekli uvo 17-godišnjaku, naftni mogul je platio.

Gianpaskuale Grapone, napuljski preduzetnik, kupio je ostrvo. Njegova firma je otišla u stečaj, on je završio u zatvoru, a njegova žena je umrla u saobraćajnoj nesreći na dan kada je ostrvo trebalo ponovo da bude prodato na aukciji.

Od tada je ostrvo napušteno, ali kao i sve mistično - izrazito privlači turiste 21. veka, a posebno su popularne ture ronjenja.

Godine 2009. ostrvo je ponovo dospelo na naslovne strane kada su milioner i njegova supruga napadnuti i ubijeni u vili preko puta La Gajole, pod nerazjašnjenim okolnostima, prenosi "Blick".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zemlja iz drugačije perspektive, kada oblaci stvaraju umetnost

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mile

    25. februar 2024. | 20:50

    Moram taštu zamoliti da zakupi ostrvo na mesec dana !

    Podelite komentar