• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalna manifestacija "Vojvođanska svadba" oživljava starinske svadbene običaje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je za Ona.rs izjavila gospođa Mirjana Babić, predsednica Udruženja „Tradicija i venčanje“ iz Bačke Palanke, na taj način se trude i da prikažu svadbene običaje iz starih vremena, ali i da ožive tradicionalni duh kroz hranu, koja je specifična za narod koji se na manifestaciji „Vojvođanska svadba“ predstavlja

  • 0

Područje Vojvodine poznato je po šarolikom stanovništvu i po tome što svako poštuje i svoje, ali i tuđe običaje.

U želji da otrgne od zaborava posebno one običaje koji se tiču venčanja i svadbarskih svečanosti, Udruženje „Tradicija i venčanje“ iz Bačke Palanke već 10 godina zaredom organizuje jedinstvenu manifestaciju, simbolično nazvanu „Vojvođanska svadba“.

I na ovogodišnjem Sajmu turizma, koji je održan u periodu od 22. do 25. februara na Beogradskom sajmu, članovi ovog udruženja predstavili su brojnim posetiocima ne samo narodne nošnje Slovaka, Mađara, Roma i drugih naroda, nego i gastronomske specijalitete. Sve to, uz adekvatan ambijent i zvuke tamburice, činilo je da se posetioci zaista osećaju kao da prisustvuju pravoj pravcatoj svadbi.

Kako je za Ona.rs izjavila gospođa Mirjana Babić, predsednica Udruženja „Tradicija i venčanje“ iz Bačke Palanke, na taj način se trude i da prikažu svadbene običaje iz starih vremena, ali i da ožive tradicionalni duh kroz hranu, koja je specifična za narod koji se na manifestaciji „Vojvođanska svadba“ predstavlja.

Ovom prilikom to su bili Slovaci, a posetioci su imali prilike ne samo da uživaju u lepoti tradicionalnih narodnih nošnji, nego i u autentičnim ukusima slovačke kuhinje, pa i da podrže aplauzom „mladence“ dok seku svadbenu tortu.

Takođe je gospođa Babić napomenula da je manifestacija dosta dobro posećena, u šta smo se i mi sami uverili.

Iako sada nisu imali prilike to da učine, članovi ovog udruženja se trude da, kada im to prilike dozvoljavaju, koriste i fijakere i druge rekvizite, ne bi li na taj način zaista oživeli mnoge donekle zaboravljene svadbarske običaje naroda koji na području Vojvodine žive.

I u tome definitivno uspevaju!

Za kompletan utisak pogledajte video u na početku teksta. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako se naša novinarka snašla u pripremi švargle: Ona.rs u novom izazovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja