• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turistički dragulj: Baskija - idealna destinacija za sve sezone

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upoznajte ovu špansku regiju kroz njene čarobne gradove Bilbao i San Sebastijan

  • 0
Bilbao, Španija Foto: Pixabay

Baskija, španska regija koja očarava svojom jedinstvenošću i raznolikošću, destinacija je koja se mora naći na vašoj listi (turističkih) želja. A razlazi za to su brojni - od bogate i jedinstvene kulture, preko zadivljujućih krajolika i prirodnih lepota pa do nadaleko čuvene gastronomije. Gradovi Bilbao i San Sebastijan pravi su turstički dragulji koji neprimetno spajaju tradiciju i moderan život današnjice.

Bilbao - Grad umetnosti i kulture

Bilbao putovanje je prava poslastica za ljubitelje umetnosti i kulture. Čuveni Gugenhajm muzej, delo arhitekte Frenka Gerija, svojim futurističkim linijama i izložbama koje se ne smeju propustiti privlači posetioce iz celog sveta. Nakon posete ovom muzeju, jednom od najpoznatijih u Španiji, posetioci mogu da uživaju i u bogatoj istoriji grada šetnjom kroz Kasko vijeho (Stari grad). Uz pregršt kulture, Bilbao nudi posetiocima i živahnu gastronomsku scenu koju čine brojni restorani u kojima se služe tradicionalna baskijska jela. Među njima su pintxos, mali zalogaji i obavezno posluženje u Baskiji. Ime im potiče od španskog glagola "pinchar" što znači probosti to jest ubosti. Nalik su tapasima koji se mogu naći u ostalim delovima Španije, ali su veličinom manji. Služe se uglavnom uz piće u barovima, a svaki bar nudi različite vrste. Neki od uobičajenih sastojaka pintxosa su riba (različite vrste), morski plodovi, meso, sir i povrće u svim mogućim kombinacijama.

San Sebastijan - Raj za gurmane

San Sebastijan, poznat po svojim prelepim plažama i svetski poznatim restoranima, još jedna je destinacija u ponudi turističke agencije Dream Land koja će zadovoljiti i najprobirljivije putnike. Drugo ime za San Sebastijan je Donostia. Udaljen kratkom vožnjom od Bilbaoa, ovaj grad mami putnike svojim slikovitim "kraljevskim" plažama, restoranima sa Mišlenovim zvezdama (kuriozitet je da San Sebastian ima najveći broj restorana po glavi stanovnika sa dve i tri Mišlenove zvezde) i neodoljivim lokalnim festivalima. Ulice u centru grada San Sebastijana gledaju na zaliv La Konča. Vidikovac Monte Igeldo je sjajna tačka za uživanje u panorami grada. U njegovom podnožju se nalazi Torrepea Point gde je postavljena "Peine de los Vientos" ("češalj vetra"), skulptura poznatog baskijskog umetnika Eduarda Čilide. Ovde počinje plaža Ondareta oivičena baštom. Upravo je ovo mesto odabrala kraljica Marija Kristina u 18. veku za izgradnju palate Miramar koja joj je služila kao letnja rezidencija. Lepo šetalište sa elegantnim ogradama i uličnim svetiljkama prolazi duž plaže La Konča. U najstarijem delu San Sebastijana naići ćete na crkve San Visente i Santa Marija del Koro, prave primerke gotičke odnosno barokne arhitekture. Stari dominikanski samostan danas je muzej San Telmo čije arheološke i etnografske zbirke, zajedno sa slikama, obavezno treba obići.

Nakon ovog uzbudljivog putovanja kroz Baskiju, nadamo se da ste inspirisani da istražite ovu jedinstvenu regiju. Baskija je mesto koje očarava svojom kulturom, istorijom i prirodnim lepotama.

Ne propustite priliku da doživite sve što Baskija nudi. Ne čekajte, avantura vas čeka!

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja