• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

11 pametnih saveta za starije: Šta vam je sve potrebno kao "prva pomoć"

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bez ovoga ne krećite na put

  • 0
putovanje, penzioneri, kofer, put Foto: Shutterstock/Studio Romantic

Putovanja su za sve i svakog, ne postoje granice. Što više putujemo, to nam se više otvaraju vidici i upoznajemo druge ljude, kulture, običaje.

U celom tom dinamičnom periodu, posebno one starije generacije, mogu zaboraviti neke stvari, bilo da su one opipljive ili ne. Da se to ne bi dešavalo, evo saveta šta treba da uradite kako biste izvukli maksimum iz jednog lepog putovanja, piše "Wealthofgeeks.com".

1. Ne zaboravite knjigu

U čarima tehnologije možete nestati kad god poželite, ali priznaćete da je veća čar otići u svet mašte. Ponesite knjigu koju želite da pročitate i pred spavanje joj se posvetite.

2. Pronađite društvo

Uvek je sve lepše u paru raditi, a posebno ako je grupa od nekoliko vas. Neko će se dosetiti zdanja koje želi da vidi, neko će se fokusirati na barove i restorane gde ćete dobro zameziti, a kada se sve to spoji, onda je prava kombinacija.

3. Kupujte lokalno

Da biste imali one prave uspomene, potražite neke lokalne tezge i prodavce i usrećite ih tako što ćete kupiti nešto baš od njih. Uglavnom su to stvari koje najbolje opisuju grad ili državu u kojoj se nalazite, pa ih zato nemojte propustiti.

4. Upoznajte se sa običajima

Zar nije uzbudljivo kada se vratite kući i sa žarom prepričavate porodici i prijateljima šta ste probali, videli ili osetili? Na taj način ćete se najbolje upoznati sa kulturom zemlje u kojoj ste.

5. Plan je važan

Možda će se neko ujutru probuditi i pustiti da ga put sam nanese na određenu stranu, ali ipak ne bi bilo loše da imate neki mali plan. Makar odredite šta biste taj dan voleli da vidite ili u koji deo grada da se otisnete. Lakše i brže ćete obići grad.

Putna apoteka, lekovi, pakovanje, kofer, odmor, put Foto: Shutterstock

6. Lekovi, lekovi

Ono što je neizbežno kod starije populacije jesu lekovi. Ujutru, uveče, pre ili posle jela, svejedno je, ali prvo što biste trebali da spakujete jesu lekovi. I pre nego što napustite hotelsku sobu, budite sigurni da ste lekove stavili u torbu, pa tek onda mapu grada.

7. Javljajte se porodici

Iako će to možda da vas zamara, ne zaboravite da obavestite porodicu da ste stigli na odredište i makar jednom dnevno im pošaljite "izveštaj" kako se provodite. Biće im drago kad vide da mislite na njih, a i njima je mirna glava jer ste dobro.

Turizam, putovanje Foto: Shutterstock

8. Svaki dan nova avantura

Ako ste nekoliko dana u istom mestu, onda nemojte svaki dan da idete na ista mesta istim putem. Preporuka je da istražite nove ulice i ne brinite se da li ćete se izgubiti. Uvek će se pronaći neko ko će pomoći.

9. Birajte toplije krajeve

Kada ste u određenim godinama, onda se trudite da ne idete na hladna mesta - razlog je cirkulacija. Trudite se i da ne idete daleko od svoje domovine i da idete tamo gde će vas grejati sunce.

10. Gotovina na minimumu

Savet je da starije osobe sa sobom tokom razgledanja ne nose veliku količinu gotovine. Posebno ako ste rešili da idete na izlete i dali ste novac vodiču, onda nema potrebe da sav novac koji ste poneli na put nosite sve vreme sa sobom.

11. Van sezone je manja gužva

Sigurno je da starijim ljudima ne prija gužva, omladina koja se slika na svakom ćošku. Zato je najbolje da putujete van sezone u određene predele, a nećete imati problem i da pronađete prevoz do te destinacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pršutijada u Mačkatu: Proizvođači ponosni na nagrađene komade mesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja