• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmlađi grad u Boki posetiocima ima da ponudi mnogo više od uživanja u kupanju i sunčanju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posmatranje ptica, pešačenje duž brojnih staza ili biciklizam tek su neke od aktivnosti koje ovaj crnogorski grad pruža posetiocima

  • 0
tivat, more, boka kotorska, crna gora Foto: Shutterstock/Olga Ilinich

I mada je mnogima asocijacija na ovaj grad u Boki Kotorskoj vezana za uživanje u kupanju i sunčanju, istina je da Tivat ima mnogo više da ponudi posetiocima.

Posmatranje ptica, pešačenje duž brojnih staza ili biciklizam tek su neke od aktivnosti koje ovaj crnogorski grad pruža posetiocima. Mogu se, naravno oprobati i u ronjenju, vožnji kajaka ili jedrenju, a kako navodi “Tivat.travel”, na poluostrvu Luštica mogu uživati i ljubitelji golfa, budući da tu postoji i teren za golf sa 18 rupa.

Jedna od aktivnosti koja je sve zastupljenija u Tivtu je i SUP (engl. Stand-Up-Paddling), koja se sa dalekih Havaja proširila po celom svetu. Sve je više onih koji posećuju ovaj grad u Boki Kotorskoj, a koji žele da se oprobaju u veslanju u stojećem stavu.

Najmanje tri ostrva

Kako ističe TO Opštine Tivat, postoje najmanje tri ostrva u okolini ovog primorskog grada koja su poznata kao Školj ili Gospa od Milosti.

Superjahta Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Jedno od njih naseljavali su krajem 15. veka monasi celestinci, koji su živeli u osami, da bi ostrvo vek docnije preuzeli franjevci, koji su i zaslužni za gradnju velike crkve i manastira posvećenih Gospi od Milosti.

Iako su turski vojnici uništili ove svetinje, franjevci ih obnavljaju zahvaljujući dobrovoljnim prilozima prikupljenim od vernika, da bi ih tokom 19. veka preuzeli župnici Krašića i Krtola.

Brod Jadran Foto: Shutterstock

Ni priroda nije bila naročito blagonaklona prema ovim svetinjama, pa je zabeleženo da je zvonik crkve Gospe od Milosti značajno oštećen na dan 27. januara 1844. godine, usled udara groma. Jedan od župnika koji su u to doba živeli na ostrvu je povređen, dok je drugi stradao, ali je naročito zanimljiv podatak da je, iako izrađen od drveta, starinski kip iz 15. veka koji je prikazivao Gospu ostao potpuno neoštećen.

Upravo je taj kip i jedan od razloga za petovekovno hodočašće vernika na ostrvo Gospe od Milosti.

Superjahta Superjahta Solaris, u vlasništvu Romana Abramoviča / Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Na tom tivatskom ostrvu nalaze se još jedna crkva, koja je posvećena začetku Bogorodice, kao i samostan franjevačkih monaha. Ono po čemu je taj samostan značajan jeste biblioteka, budući da se može pohvaliti izuzetnim fondom, u kome se nalaze i značajna naučna, ali i bogoslovska dela.

Žrtvenik koji je u vreme rimske vladavine bio posvećen zaštitnici porodilja, boginji Junoni Lucini, takođe se nalazi na ovom ostrvu.

Tivat Foto: Telegraf/Bojana Đorđević

Plaže u Tivtu i okolini

Bez ikakve sumnje, plaža udaljena oko pet kilometara od grada je jedna od najpoznatijih u tom delu Boke. Sa plaže Verige, smeštene na rtu sa svetionikom, posetiocima se nudi i prilika da uživaju u pogledu na šarmantni Perast i ostrvce Gospa od Škrpjela.

Oko tri kilometra deli plažu Opatovo i Tivat, a kako ističe TO Opštine Tivat, u pitanju je plaža mahom prekrivena šljunkom, iako postoje i peščani delovi. U njenoj blizini su i plaže Seljanovo i Lepetane.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: April u Tivtu: Kako je gradić na padinama Vrmca postao sinonim za luksuz?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja