• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu nadvisuje planina Ararat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad Jerevan ili Erevan je osnovan još 782. godine pre Hrista, i to zaslugom kralja Argišta Prvog od Urartua. Upravo on je na mestu današnjeg Jerevana, na padinama planine Ararat, podigao utvrđenje Erebuni, oko koga se kasnije i razvilo gradsko naselje

  • 0
Jerevan, Jermenija Foto: Shutterstock

Na reci Hrazdan, okružen sa tri strane planinama, nalazi se glavni, ali i najveći grad u Jermeniji.

Grad Jerevan ili Erevan je osnovan još 782. godine pre Hrista, i to zaslugom kralja Argišta Prvog od Urartua. Upravo on je na mestu današnjeg Jerevana, na padinama planine Ararat, podigao utvrđenje Erebuni, oko koga se kasnije i razvilo gradsko naselje.

Izuzev ovog utvrđenja, jedna od najznačajnijih znamenitosti glavnog grada Jermenije, bez ikakve sumnje je i crkva Ciranavor, koja je najstarija gradska crkva koja je opstala, dok je, kako navodi “Vikipedija”, najveća saborna crkva Jermenske apostolske crkve u celom svetu saborna crkva Svetog Grigorija Prosvetitelja, koja se takođe nalazi u Jerevanu.

Zelene oaze Jerevana

Iako je u pitanju grad, koji je u novijoj istoriji pretrpeo značajne promene i to najpre po pitanju arhitekture, u Jerevanu postoji i nekoliko prostranih parkova, koji se karakterišu kao javne površine.

Jerevan, Jermenija Foto: Shutterstock

Najstariji park u Jerevanu je od 2011. godine preimenovan u Lion park, kako bi simbolično podsećao na partnerstvo između dva grada, jermenskog Jerevana i francuskog Liona. Nekada poznat kao Javni park u okrugu Erebuni, zauzima površinu od oko 17 hektara, a smatra se da kao takav postoji još od osmog veka pre naše ere, odnosno od momenta osnivanja Erevana. Ono po čemu je još ova zelena oaza Jerevana poznata jeste i veštačko jezero, koje se u ovom parku nalazi.

Jerevan, Jermenija Foto: Shutterstock

Među najpopularnijim parkovima jermenske prestonice pominju se Engleski i Park ljubavnika, koji su formirani tokom 18. i 19. veka.

Jerevanski operski vrt u kome se nalazi i Labudovo jezero, Park pobede i Botanička bašta, još su neke od zelenih oaza u glavnom gradu Jermenije.

Mesta koja ne treba propustiti

Istini za volju, za upoznavanje jednog od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu, potrebno je mnogo više vremena i istraživanja, ali ipak u Jerevanu postoje lokacije koje nikako ne bi trebalo propustiti prilikom posete.

Jerevan, Jermenija Foto: Shutterstock

Kaskadni kompleks i Trg Republike, ali i Memorijalni kompleks Tsitsernakaberd definitivno su među njima. Upravo se pomenuti memorijalni kompleks, koji je posvećen genocidu nad Jermenima, smatra i jednim od najposećenijih lokaliteta u gradu, navodi “Visityerevan”.

Nastalo krajme 70-ih godina prošloga veka jezero Agi Lič je još jedna od atrakcija ovog jermenskog grada, kao i Hrazdanska kllisura.

Poseta starom okrugu Jerevana psoebno je atraktivna za ljubitelje istorije i one, koji žele da upoznaju drugo lice glavnog grada Jermenije, na čijem području se nalaze i dva značajna arheološka nalazišta i Istorijski i arheološki muzej-rezervat “Erebuni”.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kuća heroja krije se u Jermeniji: Svi iz ovog kluba obaraju rekorde u najuđim sportskim disciplinama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja