• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Termomineralna voda u ovom jezeru u Srbiji ima neobičnu boju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nalik na slana jezera koja se nalaze na području Transilvanije, jezero Pačir se ipak izdvaja i to po boji vode

  • 0

Na potezu između Bačke Topole i Subotice, u istoimenom naselju nalazi se termalna banja Pačir.

Po mnogo čemu slična sa drugim termalnim banjama, Pačir ipak ima nešto što je čini jedinstvenom u našoj zemlji, budući da samo tu postoji jezero čija boja vode je roze.

Samo jezero prostire se na oko dve hiljade kvadratnih metara površine i iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca.

Budući da se u okviru ovog banjskog kompleksa, izuzev već pomenutog jezera, nalaze i dva bazena koja su zatvorena, to banja Pačir nije pogodna za posetu isključivo tokom leta, već i u drugim periodima godine.

Banjska voda bogata mineralima

Udaljenost banje Pačir od Beograda iznosi oko 180 kilometara, a od Novog Sada duplo manje, dok se Subotica nalazi na oko 30 kilometara udaljenosti od ovog lečilišta.

Zahvaljujući činjenici da sa izvorišta, koje se nalazi na 1.400 metara dubine, voda Pačir banje mora da prođe nekoliko slojeva različitog sastava, to ne čudi što je u pitanju termomineralna voda, koja je izuzetno bogata mienralima i drugim korisnim supstancama.

Iako je temperatura slane banjske vode na mestu, na kome izbija na površinu čak 72 stepena Celzijusove skale, kako navodi „Srbijapodlupom“, ta voda se zatim hladi i to za čak oko 30 stepeni.

Ono što treba imati na umu jeste miris vode u Pačir banji, budući da je u pitanju lekovita termonineralna voda koja je bogata najpre jodom, po kome je njen miris i prepoznatljiv.

Uzevši u obzir da Pačir može da se pohvali i sertifikatom o lekovitosti vode, to je navedeno i da ona može pomoći ljudima koji pate od različitih oboljenja, a najpre od reumatizma i različitih bolesti kože.

Jedinstveno jezero

Nalik na slana jezera koja se nalaze na području Transilvanije, jezero Pačir se ipak izdvaja i to po boji vode.

Kako ističe „Hellovojvodina“, razlog zbog koga je voda u ovom jezeru roze boje vezuje se za njen sastav. Naime, jod na prvom mestu, a zatim i litijum i brom glavni su „krivci“ za tako neobičnu boju jezerske vode, što je Pačir banju učinilo prepoznatljivom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: I Srbija ima roze jezero i na sat vremena je od Beograda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja