• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri nacionalna parka nalaze se u blizini ovog hrvatskog letovališta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev Nacionalnih parkova Krka i Kornati, tu je i Nacionalni park Paklenica

  • 0
Biograd na moru Hrvatska Foto: Shutterstock

Relativno mlado letovalište na hrvatskoj obali Jadrana, Biograd na moru danas je jedno od posećenijih u toj zemlji.

U mestu živi oko 5,5 hiljada stalnih stanovnika, a turistički razvoj Biograd na moru beleži u periodu između dva svetska rata.

Sa prosečnom temperaturom vazduha tokom jula meseca od 24 stepena Celzijusa, Biograd na moru važi za odličan izbog za letnji odmor. A kada se doda podatak da je sedam stepeni prosečna temperatura vazduha u toku januara, jasno je zbog čega je ovaj gradić, smešten na hrvatskoj obali Jadrana, posećen i u drugim periodima godine.

Sasvim dovoljno sadržaja

Iako je u pitanju relativno mlado letovalište, u kome je prvi hotel otvoren 1935. godine, Biograd na moru posetiocima nudi sasvim dovoljno različitih sadržaja za prijatan odmor.

Biograd na moru Hrvatska Foto: Profimedia/Pixel Media/Marko Dimic

Brojni restorani, konobe i picerije, ali i kafići, deo su ponude ovog letovališta u Hrvatskoj, koje teritorijalno pripada Zadarskoj županiji. Uz to, tokom letnjih meseci se organizuju i brojne zanimljive manifestacije, koje turistima nude uvid u lokalnu kulturu.

Za ljubitelje istorije, tu je i Zavičajni muzej. Smeštena u samom centru letovališta, ova kulturna institucija posetiocima nudi mogućnost da bolje upoznaju istoriju Biograda na moru.

Biograd na moru Hrvatska Foto: Shutterstock

Plaže ovog letovališta posebna su priča. Većina ih je prekrivena šljunkom, a među njima se naročito izdvaja glavna gradska plaža Dražica, koja je zbog čistoće, na prvom mestu, a zatim i pozitivnog uticaja na ekologiju, ovenčana Plavom zastavicom, odličjem koje se dodeljuje na nivou Evropske unije.

Okolina Biograda na moru

Za ljubitelje aktivnog odmora, ovo letovalište je gotovo idealno, budući da se čak tri nacionalna parka, kako ističe “Biograd na moru”, nalaze u njegovoj okolini. Izuzev Nacionalnih parkova Krka i Kornati, tu je i Nacionalni park Paklenica.

Biograd na moru Hrvatska Foto: Profimedia/Pixel Media/Marko Dimic

Svakako ne treba propustiti ni obilazak dva parka prirode, koja se u okolini Biograda na moru nalaze. U pitanju su Park prirode Vransko jezero i Telašica.

Uz grad Zadar, u neposrednoj blizini ovog letovališta nalaze se i Split, Šibenik i Trogir.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Letovali smo u Hrvatskoj i ostali u čudu: Zvirite u skivene delove najskupljeg letovališta u Evropi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja