• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovu banju, ne bez razloga, nazivaju Zelenim srcem Srbije: Sokobanja - dođeš star, odeš mlad

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova destinacija je sve popularnija kod turista

  • 3
Sokobanja Foto: A.Ć.

Sokobanja iz godine u godinu obara rekorde posećenosti, a razloga za ogromno interesovanje ima na pretek. Pre svega fantastična priroda, fenomenalno okruženje, izuzetan vazduh, mineralne vode, ali i svakako pristupačne cene.

U ovoj banji vrlo pristojan apartman možete iznajmiti i za petnaestak evra, naravno bez doručka, dok su cene prenoćišta sa doručkom, u zavisnosti od objekta, od par desetina evra pa do stotinak evra, ukoliko želite da priuštite sebi maksimalan konfor i užitak u nekom od objekata visoke turističke klase, kakvih u Sokobanji ima u velikom broju.

Kada je reč o cenama u ugostiteljskim objektima, moglo bi se reći da ima za svakoga ponešto. Ima i vrlo pristupačnih kafana gde se doručak nudi za svega 300 dinara, a vrlo povoljno se može i uživati u specijalitetima, pa tako meni za jednu osobu, uz naravno umereno konzumiranje pića, možete naći i za 1300 do 2000 dinara.

Turskom kupatilo Amam je pravo mesto za odmor i relaksaciju

U njemu su uživali i Rimljani, ali i knjaz Miloš Obrenović i mnogi drugi. Ono zauzima centralnu poziciju na mermernom šetalištu u Sokobanji svakako koga su sagradili Turci na temeljima rimskih termi u 15. veku. Obnovljeno je 1834. godine po naredbi knjaza Miloša Obrenovića. U njemu je delom sniman film Zona Zamfirova, a čitav objekat predstavlja pravi biser kulturnog nasleđa. I danas se možete opuštati u kadi napravljenoj od kamena koju je koristio lično Miloš Obrenović, što je neverovatan raritet.

U Sokobanji stvarao i srpski novelovac Ivo Andrić

Osim Miloša Obrenovića, u Sokobanji je rado dolazio i stvarao i srpski nobelovac Ivo Andrić, čija spomen soba se i danas nalazi u hotelu Moravica, gde se u sobi-muzeju čuvaju brojni lični predmeti Andrića. Čak je obeležena i pećina, na putu ka tvrđavi Soko grad, u kojoj se Andrić skrivao od okupatora i čak i u takvim uslovima stvarao.

Soko grad je svakako lokacija koju morate obići kad boravite u Sokobanji. Pešačka tura traji četrdesetak minuta i poslednji deo staze je umereno zahtevan i neophodan je povećan oprez, posebno za starije i decu.

Reka Moravica - pravi biser prirode

Reka Moravica, sa svojim brojnim kupalištima koja su lepo uređena, pravi je biser prirode, međutim, ono što donekle može da naruši utisak, jeste smeće koje se može naći u koritu reke, o čemu bi trebalo povesti računa, kako bi utisak posetilaca bio krajnje pozitivan.

Sela u okolini Sokobanje, posebna su priča. Selo Jošanica sa istoimenom banjom i lekovitom vodom, zatim nadaleko čuveno selo Vrmdža, poznato i po festivalu dokumentarnog filma na Latin gradu - prirodnom amfiteatru u neverovatnom ambijentu, ali i po tome da je ovo selo pravi magnet za mlade iz cele zemlje koji su pokupovali kuće i žive u selu. U blizini Sokobanje je i Bovansko jezero, pravi raj za ribolovce, a za ljubitelje planinarenja i rekreacije, nezaobilazna avantura je uspon na Rtanj, planinski vrh koji svojim oblikom i mitovima o navodnim "bliskim susretima treće vrste" podgreva maštu brojnim avanturistima.

(Ona.rs/A. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodopad Ripaljka je biser Sokobanje, snimili smo ga u punoj snazi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Danilo

    3. mart 2024. | 15:25

    U principu dobra prezentacija, osim naslova. Mi možemo da budemo, tek u dalekoj budućnosti zeleno srce srbije, kada u grejnoj sezoni dobijemo daljinsko grejanje na gas ili termalne vode. Inače od oktobra do marta smo cijanotično srce Sokobanje i dišemo punim plućima čađi.

    Podelite komentar

  • Baka

    6. mart 2024. | 10:12

    Banja je zaista prelepa, presvega zbog mogucnosti bezbroj izleta, i setnji, i kupanja... Jedino sto je uvece uzasna guzva na glavnom setalistu.

    Podelite komentar