• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U jednom od najviših ski-centara u svetu ipak nema snega ove godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izuzev po ski stazama, Gulmarg je skijalište koje je možda i najpoznatije po istoimenoj gondoli, koja saobraća do čak 3.980 metara nadmorske visine

  • 0
Skijalište Gulmarg  Kašmir Indija Pakistan suša Foto: Tanjug/AP

Iako su početkom godine padine Gulmarga izuzetno posećene, ove godine ni skijaši ni ljubitelji vožnje snouborda nisu baš bili u prilici da uživaju u jednom od najviših ski-centara u svetu.

Neuobičajeno suvo vreme je ovaj gradić u Kašmiru, koji je pod indijskom upravom, slobodno se može reći, iznenadilo, dok je turiste u velikoj meri razočaralo.

U lancu Pir Panjal na Himalajima nalazi se ski-centar Gulmarg, koji je zbog nadmorske visine koju zauzima, neretko karakterističan kao jedno od najviših skijališta na svetu.

Oko 20 kilometara je Gulmarg udaljen od kontrolne linije, koja podrazumeva de facto granicu spornog regiona i to između Pakistana i Indije, dok je grad Srinagar udaljen oko 50 kilometara.

Skijalište Gulmarg  Kašmir Indija Pakistan suša Foto: Tanjug/AP

Izuzev po ski stazama, Gulmarg je skijalište koje je možda i najpoznatije po istoimenoj gondoli, koja saobraća do čak 3980 metara nadmorske visine.

Iako je u telefonskom razgovoru za "CNN", jedna od članica osoblja skijališta, koja nije želela da bude imenovana, navela da su kapaciteti hotela maksimalno popunjeni, mnogi lokalni stanovnici ne kriju da su razočarani takvom sezonom.

- Ne želimo da naši gosti dođu i budu razočarani - rekao je Asif Ahmad Bat, 23-godišnji meštanin, koji turiste različitih životnih dobi uči kako da voze snoubord i dodao da se veći deo snežnog prekrivača, zahvaljujući visokim temperaturama za ovo doba godine, gotovo potpuno istopio.

Dve godine stariji instruktor snouborda, koji takođe živi u Gulmargu, Sahil Ahmed Lone je napomenuo da su zaista razočarani i da činjenica da je neophodno da otkazuju rezervacije ljudima, koji su želeli da uživaju na snegu, i te kako ima negativan uticaj na turistički sektor.

I mada Gulmarg mahom posećuju turisti koji imaju želju da uživaju u zimskim sportovima, nema spora da ova destinacija može adekvatno da odgovori i na zahteve onih turista koji imaju želju da uživaju u šetnji i pešačenju, ali i onima koji se svrstavaju u ljubitelje prirode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako je Dolores razvila trobojku na vrhu sveta: Od branja šljiva, do osvajanja Mont Everesta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja