• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omanja crkva u selu Sićevo posvećena Svetom Nikoli čuva istoriju dugu vekovima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pretpostavlja se da je izvesni Mrkša Sićevski, koji je nosio titulu vojvode i o kome postoje pisani tragovi koji datiraju iz 15. veka, zaslužan za gradnju ove svetinje

  • 0
Manastir Svetog Nikole Sićevo Foto: Shutterstock

Mnoge crkve i manastiri širom naše zemlje posvećeni su Svetom Nikoli Miriklijskom, koji je poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac, ali i kao lik koji se smatra svojevrsnim razlogom za nastanak Božić Bate.

Sve to, naravno i ne čudi, budući da je upravo Sveti Nikola i jedna od najčešćih krsnih slava u našoj zemlji, te se ovaj svetac samim tim smatra i zaštitnikom mnogih porodica.

Jedna od svetinja, posvećenih Svetom Nikoli, koja je posebno zanimljiva, nalazi se na Kosovu i Metohiji. Tačnije u selu Sićevo i to, kako navodi „Spomenici kulture u Srbiji“, na udaljenosti od oko 10 kilometara od mesta Klina, na desnoj obali istoimene reke.

Nekoliko vekova stara svetinja

Budući da se smatra da je crkva Svetog Nikole u selu Sićevu na Kosovu i Metohiji izgrađena u periodu između 15. i 16. veka, odnosno u periodu od pada pod tursku vlast, pa do momenta dok se nije zbila Velika seoba Srba, sasvim je jasno i da je u pitanju svetinja koja je izuzetno stara.

Manastir Svetog Nikole Sićevo Foto: Shutterstock

Na osnovu Rešenja iz 1958. godine, koje je izdao Zavod za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture AKMO u Prištini, kao i na osnovu Zakona o zaštiti spomenika kulture i prirodnih retkosti, crkva Svetog Nikole u Sićevu je uvrštena među spomenike kulture naše zemlje i nalazi se pod zaštitom institucija koje su nadležne.

Zadužbina jednog vojvode

Pretpostavlja se da je izvesni Mrkša Sićevski, koji je nosio titulu vojvode i o kome postoje pisani tragovi koji datiraju iz 15. veka, zaslužan za gradnju ove svetinje.

Manastir Svetog Nikole Sićevo Foto: Shutterstock

Ono što je poznato jeste da je zadužbina ovog vojvode upravo zaslugom meštana sela Sićevo ne samo freskopisana oko vek kasnije, nego i obnovljena. Danas je živopis samo delimično očuvan.

Interesantno je pomenuti i da se u blizini nalazilo staro groblje. Međutim, tek dva krsta koja su bila izrađena od kamena su očuvana do današnjih dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedini objekat koji i dalje čuva Kfor, otac Petar im je zahvalan: Visoki Dečani živi svedok istorije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja