• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deo UNESCO svetske baštine na tlu Albanije, Berat je poznat po nečem neobičnom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog živopisne arhitekture i istorije duže od 2.400 godina, grad Beart je poznat i kao “Grad sa hiljadu prozora"

  • 0
Berat Albanija Foto: Profimedia/Universal images group/Marica van der Meer

Izuzev interesantne arhitekture, na kojoj su uočljivi uticaji mnogih kultura, Berat karakteriše i izuzetno prirodno okruženju.

Upravo zbog jedinstvene arhitekture, na kojoj su primarno uočljivi uticaji kulture otomanskog perioda, Berat prati krilatica Grad sa hiljadu prozora, a kako ističe “Berat.al”, grad se može pohvaliti i odlično očuvanim starim jezgrom.

Izuzev istoimenog dvorca, koji predstavlja jednu od atrakcija ovog, danas albanskog grada, u Beratu se može videti i džamija, ali i crkva posvećena svetom Mihailu, te Etnografski muzej i mnogi drugi zanimljivi lokaliteti.

Prozori, prozori i opet prozori

Živopisna arhitektura i način gradnje, razlozi su zbog kojih Berat prati izraz “Grad u kome su prozori jedan do drugog”, navodi “Albania.al”. Iako je jedinstvena i odlično očuvana arhitektura, verovatno prvo što posetilac može da primeti, ništa manje uočljivo nije ni okruženje ovog grada.

Berat Albanija Foto: Profimedia/Universal images group/Marica van der Meer

Berat se može pohvaliti i značajnim kulturnim nasleđem, ali i izuzetno bogatom i dugom istorijom, koja se procenjuje na oko 2.400 godina.

Praktično, grad se sastoji iz dva dela i to starog i novog, koji nose naziv Kala i Mangalem. I jedan i drugi deo grada nadvisuje planina Tomori, dok kroz njega protiče reka Osumi. Upravo na toj reci se nalazi i Gorički most, koji datira iz druge polovine 18. veka i koji je izgrađen sa ciljem da spoji novi deo Berata sa naseljem Gorica.

Berat Albanija Foto: Profimedia/Universal images group/Marica van der Meer

Za krilatice koje ga prate, Berat može da zahvali upravo arhitekturi starog dela grada, koja je poznata po otomanskim karakteristikama, mada u gradu postoje i značajni uticaji Ilira i Rimljana, ali i Vizantije.

Svetinje u Beratu

Zamak koji je izgrađen još tokom četvrtog veka, svakako je jedna od atrakcija ovog grada, mada se Berat može pohvaliti i značajnim kulturnim, ali i verskim nasleđem.

Berat Albanija Foto: Profimedia/Universal images group/Marica van der Meer

Crkve koje su izgrađene u periodu vladavine Vizantije tim područjem, posebno privlače pažnju. Uz onu koja je posvećena Svetoj Mariji, u Beratu postoji i vizantijska crkva koja je posvećena Svetom Mihailu. A da sve bude još zanimljivije, u crkvi posvećenoj Svetoj Mariji se nalazi i Muzej Onufri, u kome se mogu videti i dela istoimenog ikonografa.

U Mangalemu postoji i džamija, koja je izgrađena u prvim decenijama 19. veka. Tačnije, kako navodi “Berat.al” 1827. godine. Arhitektura ove islamske bogomolje je takva da se, gotovo savršeno uklopila u taj deo Berata.

U blizini grada je i kanjon reke Osumi, koji ljubiteljima prirode nudi mnogo toga zanimljivog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ne, ovo nisu Maldivi, ovo je Albanija: Plavetnilo mora ove zemlje sve više privlači srpske turiste

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja