• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proslavljeni grčki reditelj je baš ovaj grad odabrao za snimanje filmova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posebno je zanimljiva povezanost grada Lerina, kako je današnju Florinu nazivao srpski živalj, sa istorijom naše zemlje

  • 1
Florina Grčka Foto: Profimedia/Alamy/Ioannis Mantas

Mada su more i plaže mnogima prva asocijacija na ovu zemlju, ne može se osporiti činjenica da Grčka ima mnogo više od toga da ponudi.

Manje je poznato, recimo, da u ovoj zemlji, koju često posećuju i srpski turisti, postoji odličan ski-centar Viglas-Pisoder, smešten nedaleko od Florine.

Posebno je zanimljiva povezanost grada Lerina, kako je današnju Florinu nazivao srpski živalj, sa istorijom naše zemlje. Najpre je nešto više od sedam decenija tokom 14. veka područjem današnje Florine vladala Srbija, da bi grad zatim zauzele otomanske snage.

Da sve bude još interesantnije, izuzev podatka koji navodi “Vikipedija” da je u drugoj polovini 19. veka u današnjoj Florini funkcionisala i srpska narodna škola, posebno je značajno oslobođenje grada od turskih osvajača. Naime, srpska vojska predvođena generalom Petrom Bojovićem je bila ta koja je nakon Bitoljske bitke prva ušla u grad 1912. godine.

Florina Grčka Foto: Shutterstock

Procvat grada

Iako se slobodno može reći da je čuveni grčki reditelj Teodoros Teo Angelopulos donekle proslavio Florinu, budući da je film “Prekinuti korak rode” (engl. The suspended step od the stork), koji je, kako navodi “Imdb”, snimljen 1991. godine i to mahom na području Florine, grad je zapravo još krajem 19. veka doživeo procvat. Upravo tada je uspostavljena i železnička veza sa Solunom, što se smatra izuzetno značajnim događajem u istoriji ovog grada.

Nedaleko od železničke stanice u Florini nalazi se i Arheološki muzej, dok u jednoj od nekadašnjih zgrada stanice, kako ističe “Visitgreece” danas funkcioniše i Umetnička galerija. Posetioci te galerije mogu uživati u delima umetnika iz ovog grada i okoline.

Selo Nimfeo, Florina, Grčka Foto: Pixabay/Dreamy_Photos

U Florini, u zdanju poznatom kao kuća Vojatzisa, snimljene su i mnoge scene za film “Pčelar” (engl. The bee keeper), koji je takođe režirao Teo Angelopulos.

Grad okružen jezerima

Ono po čemu je Florina još poznata, svakako je i priroda, te činjenica da je u pitanju grad u čijoj okolini se nalazi, ni manje ni više nego šest jezera.

Među njima je, bez sumnje, najpoznatije jezero Prespa i to Mikri i Megali Prespa, odnosno Mala i Velika Prespa.

Na samoj granici sa Albanijom i teritorijom Republike Severne Makedonije, oko 45 kilometara udaljen od Florine, nalazi se i Nacionalni park Prespa. Čak polovina mnogih životinjskih vrsta koje obitavaju na grčkom tlu može se videti na području tog jezera i nacionalnog parka.

Izuzev dva omanja ostrva u Maloj Prespi, čija gotovo celokupna površina je na grčkoj teritoriji, tradicionalno selo Psarades, smešteno na obalama Velike Prespe još je jedna od atrakcija ovog dela zemlje.

Selo Nimfeo, Florina, Grčka Foto: Pixabay/Dreamy_Photos

Prilikom posete Florini ne treba propustiti ni obilazak sela Nimfeo, udaljenog tek nešto više od 50 kilometara. Smešteno na padinama planine Vici, ovo planinsko selo je jedna od najpoznatijih destinacija u tom delu Grčke. Zanimljivo je pomenuti da se u selu Aetos, u blizini Nimfea nalazi i Utočište za mrke medvede, u kome se oporavljaju povređene ili zlostavljane životinje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Obeleli vrhovi Golije za par minuta: Zima bez snega vam je ko selo bez crkve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Aleksandra

    12. mart 2024. | 16:40

    Mi smo Grcku tj ceo severni deo Grcke oslobadjali od Turaka a onda kad smo ispratili Turke ,, Putuj Igumane,, onda su nam Englezi uvali K.... I dan danas vise od pola Grcke nosi Srbske toponime reka , brda , dolina , sela gradova.... kad vec govorite o Prespi to je ustvari ,,PRESIPA,, a koga interesuje nek vidi zasto se tako zove .A tu je i KONJICA VODENA MARICA PREVEZA ZAGORE MECAVA POZARI KORITO VELES .......... verujte mi ima ih mnogo.

    Podelite komentar