• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pri manastiru u selu Izvor postoji i Dom za decu ometenu u razvoju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je ovaj dom pretrpeo značajne uspone i padove tokom minulih decenija, u toku prve decenije ovog veka je značajno obnovljen, pa i danas u njemu sestrinstvo manastira vodi brigu o onima, kojima je to potrebno

  • 0
Manastir Svete Petke kod Paraćina Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Na putu koji spaja Paraćin i Zaječar, u ataru sela Izvor nalazi se manastir posvećen Prepodnobnoj mati Paraskevi.

Iako se ne može reći sa sigurnošću ko je zaslužan za gradnju manastira Svete Petke Izvorske, pominje se nekoliko narodnih predanja.

Kao jedan od mogućih ktitora se u narodnim prednjima pominje srpski kralj Milutin, ali i monah sinajit. A kako navodi „Manastirusrbiji“, za tvrdnju da je manastir Svete Petke Izvorske kod Paraćina podigao sestrić srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, ipak ne postoje relvantni dokazi.

Kako je srpska kneginja Milica odigrala značajnu ulogu prilikom prenosa moštiju Svete Petke u našu zemlju, to i nije začuđujuće što se i ona pominje u narodnom predanju kao mogući ktitor ove svetinje.

Sveta Petka Trnova Prepodobna mati Paraskeva Foto: Wikipedia/public domain

Nekada muški manastir

O srednjevekovnom periodu postojanja ove svetinje ne postoje nikakvi podaci, ali postoji uverenje da je prepodobni Andrej Sinajit obitavao na području na kome se nalazi ova svetinja, kako bi se podvizivao, te je u blizini ovog manastira i sahranjen, navedeno je na zvaničnom sajtu manastira Svete Petke Izvorske.

Zna se i da je u prvim decenijama 19. veka manastir obnovljen, da bi potom funkcionisao kao muški manastir. Nešto više od vek kasnije su tada aktuelne crkvene vlasti donele odluku da manastir Svete Petke Izvorske postane ženski opštežiteljni manastir.

Shi-igumanija Jefimija sa 46 sestara pristigla je u ovu svetinju 1942., te se smatra najzaslužnijom za osnivanje sestrinstva manastira Svete Petke u paraćinskom selu Izvor.

Zanimljivo je pomenuti da ovaj i manastir Ravanica funkcionišu pod jednom upravom, te da to podrazumeva i da, u zavisnosti od poslušanja, sestre prelaze iz jednog u drugi manastir jednom u toku godine.

Manastir Svete Petke Izvorske, Paraćin Foto: Shutterstock

Većina od oko 25 sestara, koliko ih stalno boravi u ovom manastiru, imaju primarno poslušanje, koje se odnosi na rad u Domu za ometenu decu, koji funkciniše u okviru manastira Svete Petke Izvorske.

Briga o deci

Ono po čemu je ova svetinja poznata širom naše zemlje, sasvim sigurno je i Dom za decu ometenu u razvoju, koji u okviru manastira funkcioniše.

Upravo se igumanija Jefimija smatra zaslužnom za osnivanje ovog doma, namenjenog ženama koje su ometene u razvoju.

Inicijalno je u periodu Drugog svetskog rata Komesarijat za izbeglice smestio u ovaj manastir 30-oro dece izbeglica. Monahinje su ih čuvale u periodu između 1942. i 1945. godine, da bi po završetku rata prihvatile da nastave da vode brigu o štićenicama koje su bile ometene u razvoju, navedeno je na zvaničnom sajtu ove svetinje.

Iako je ovaj dom pretrpeo značajne uspone i padove tokom minulih decenija, u toku prve decenije ovog veka je značajno obnovljen, pa i danas u njemu sestrinstvo manastira vodi brigu o onima kojima je to potrebno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Redovi vernika čekaju da se poklone Svetoj Petki: Gužve i tokom dana na Kalemegdanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja