• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Borba protiv prekomernog turizma: Naplata ulaznica za ovaj gradski trg u Španiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovni cilj takve ideje vezan je, kao uostalom i na mnogim drugim turistički atraktivnim destinacijama, za borbu protiv prekomernog turizma

  • 0
Plaza de Espana, Seville, Sevilja Foto: Sergiu Barac/Shutterstock

Prilično je izvesno da će svi koji odluče da posete Sevilju, grad smešten u južnom delu Španije, biti u obavezi da plate naknadu ukoliko žele da posete čuveni Španski trg (šp. Plaza de Espana), navedeno je nedavno iz gradske skupštine Sevilje.

Osnovni cilj takve ideje vezan je, kao uostalom i na mnogim drugim turistički atraktivnim destinacijama, za borbu protiv prekomernog turizma.

- U planu je da zatvorimo Plaza de Espana i naplatimo turistima ulaznicu, kako bismo na taj način finansirali konzervaciju trga i osigurali bezbednost - naveo je u postu na društvenoj mreži „X“ nedavno gradonačelnik Sevilje, Hose Luis Sanz, prenosi CNN.

Uz tekst je podeljen i video u kome su prikazane oštećene fasade i pločice koje fale, kao i ulični prodavci koji zauzimaju značajan deo prostora na trgu.

Sevilja Foto: Pixabay/martine87

Uz neomavarsku palatu, na čija oba kraja se nalaze visoke kule, ovaj trg predstavlja deo kompleksa, koji je izgrađen 1929. godine povodom Ibero-američke izložbe. Primaran cilj gradnje ovog trga odnosio se na želju da bude prikazan španski duh u arhitekturi.

Na hiljade turista iz celog sveta svakodnevno posećuju ovu atrakciju grada Sevilje, a mnogi od njih koriste i uslugu prevoza konjskim zapregama, dok ima i onih koji se odlučuju za opciju da u lepoti ovog trga uživaju pešice.

Seviljske pečurke, Sevilja Foto: Pixabay/martine87

Upravo je ovaj trg okarakterisan i kao svojevrstan centar kulturnog života grada, budući da se na njemu organizuju i mnogi interesantni događaji, poput modnih revija, pozorišnih predstava i koncerata.

Iako je gradonačelnik napomenuo da se plaćanje ulaznice neće odnositi na lokalne stanovnike, vrlo brzo je njegova objava bila na meti kritika stanovnika Sevilje, koji su korisnici pomenute društvene mreže.

- Turistička taksa za sve izaziva manje debate i donosi više prihoda. Slušajte ljude, a ne hotelijere - naveo je jedan od korisnika.

- Ono što ljudi žele od vas je turistička taksa i opšta regulacija masovnog turizma koji uništava naš grad - istakao je drugi.

Uzevši u obzir da Sevilju godišnje u proseku poseti oko tri miliona turista iz celog sveta, a da grad broji oko 700 hiljada stalnih stanovnika, to je svrstan na treće mesto najposećenijih gradova u Španiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Atmosfera sa ulica Madrida pred petu utakimcu Partizana i Reala plej-of serije Evrolige

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja