• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planinska lepotica u blizini Beograda: Avala ima i manje poznate znamenitosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada se krene put planine Avale, prva znamenitost na koju se nailazi često prođe neopaženo

  • 0

Kada se krene put planine Avale, prva znamenitost na koju se nailazi često prođe neopaženo. Zapravo Spomenik sovjetskim veteranima obično posete samo oni stanovnici našeg lepog grada i njegovi gosti koji znaju za tragičan događaj povodom koga je i podignut baš na tom mestu.

Proslava 20 godina od oslobođenja grada Beograda tokom Drugog svetskog rata zauvek je ostala kao tužan dan u nacionalnoj istoriji.

Vojna delegacija Vlade tadašnjeg Sovjetskog Saveza krenula je na proslavu ovog, za Srbe važnog događaja, budući da su članovi jedinica Sovjetske armije uzele učešće u Beogradskoj operaciji, navodi „Vikipedija“,

Nažalost, avion u kome se nalazilo sedam članova sovjetske delagacije, koju je predvodio maršal Birjuzov, kao i 11 članova posade stradalo je kada je avion „udario u padine Avale“.

Avala, Avalski toranj Foto: Shutterstock

Upravo na ma mestu na kome se dogodila nesreća, a koje je od Spomenika Neznanom junaku udaljeno tek oko dve stotine metara, podignut je spomenik 1965. godine.

Srednjovekovni grad na Avali

Na mestu na kome se danas nalazi velelepni Spomenik Neznanom junaku na Avali, u toku srednjeg veka postojao je grad.

Avala, Beograd,  Žrnov Tvrđava Žrnov / Foto: Wikopedia/mars.elte.hu

Prema dostupnim podacima, koje navodi „Sveoarheologiji“, grad Žrnov na vrhu Avale podignut je najverovatnije oko 1442. godine. Pretpostavlja se da je Hodi Paša podigao ovo utvrđenje na temeljima ranijeg, za koje se smatra da datira iz rimskog perioda.

Postoje i drugačija mišljenja, po kojima je Žrnov podignut u periodu vladavine srpskog despota Stefana Lazarevića i to primarno sa ciljem odbrane grada Beograda.

Što se uprave nad gradom tiče, najpre su turske snage u skladu sa odredbama mirovnog ugovora predale Žrnov srpskom despotu, da bi ga Mahmud paša zatim ponovo osvojio 1458. godine. U prvim decenijama narednog veka su turske snage porazile ugarsku vojsku upravo pred zidinama ovog srednjevekovnog utvrđenja na Avali.

Naredni istorijski period o Žrnovu ne govori baš mnogo, iako se zna da već polovinom 16. veka utvrđenje nije imalo neki naročit značaj. Kao što se zna i da „arheološka istraživanja utvrđenja nikada nisu bila izvedena“.

Srednjovekovni grad Žrnov miniran je na dan 17. aprila 1934. godine po naredni kralja Aleksandra Karađorđevića, sa ciljem gradnje Spomenika Neznanom junaku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pršutijada u Mačkatu: Proizvođači ponosni na nagrađene komade mesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja