• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na oko 20 kilometara od Splita nalazi se grad koji se po lepoti poredi sa Venecijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je Glavni trg u Trogiru izuzetno atraktivan i zanimljiv turistima, i to najpre zbog građevina koje ga okružuju, tvrđava Kamerlengo takođe se svrstava u red poznatijih turistički atraktivnih građevina u gradu

  • 0
Trogir, Hrvatska Foto: Pixabay/susisorglos089

Kao koloniju današnjeg ostrva Vis, tokom trećeg veka, antički Grci formirali su Tragurion, od koga je nastao danas hrvatski grad Trogir, udaljen oko 20 kilometara od Splita.

Nedugo nakon toga, u rimskim izvorima se Trogir pominje kao grad, a tada je značajan uticaj na njega imao današnji Solin, odnosno antički Salone, odakle su i pristigli u Tragurion prvi hrišćanski stanovnici.

Na mestu drevne bazilike, izgrađene u periodu vladavine cara Konstantina Velikog, podignuta je katedrala posvećena Svetom Lovri tokom 13. veka.

Menjali su se vladari, a Trogir je napredovao, da bi 1918. godine ušao u satav tadašnje države, Kraljevine Jugoslavije. Danas je Trogir jedna od poznatijih hrvatskih destinacija za turiste iz celog sveta.

Trogir, Hrvatska Foto: Pixabay/kookay

Trg izuzetne lepote

Oko glavnog trga u Trogiru nalaze se mnoge značajne građevine, među kojima se izdvaja već pomenuta katedrala, kao i svetinja posvećena Blaženoj Devici Mariji, ali i Gradska većnica i Gradska loža.

Upravo je katedrala Svetog Lovre, kako navodi u autorskom tekstu Zvonimir Peran na sajtu „Croatia-tourism“ pod zaštitom UNESCO-a i to kao remek delo hrvatske arhitekture.

Kao posebno atraktivan izdvaja se glavni ulaz u ovu gotičku građevinu, poznat i kao portal, za čiju gradnju je bio zaslužan majstor po imenu Radovan. Uz Radovanov portal, po lepoti se izdvaja i unutrašnjost ove svetinje, ali i riznica i zvonik.

Turistima se nudi mogućnost i da se popenju na zvonik, ne bi li uživali u pogledu na sam grad i njegovu okolinu.

Nekada javna sudnica, danas Gradska loža, takođe se nalazi na Glavnom trgu Trogira, kao i crkva sa tornjem, koja je posvećena Svetom Sebastijanu, u čijoj blizini je i Muzej sakralne umetnosti.

Gradska tvrđava

Iako je Glavni trg u Trogiru izuzetno atraktivan i zanimljiv turistima, i to najpre zbog građevina koje ga okružuju, tvrđava Kamerlengo takođe se svrstava u red poznatijih turistički atraktivnih građevina u gradu.

Trogir, Hrvatska Foto: Pixabay/adolfelezo

Venecijanska tvrđava izgrađena je u trapezastom obliku i na njenim krajevima nalaze se prepoznatljivi tornjevi.

Turistima je dostupna mogućnost penjanja na vrh tvrđave Kamerlengo, sa koje se pruža fantastičan pogled na ovaj hrvatski grad.

Nedaleko je ovog utvrđenja je i crkva posvećena Svetom Dominku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Snimili smo megalomansku zver Meljničenkovih

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja