• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za samo dve godine niklo je srednjevekovno zdanje koje je danas simbol Smedereva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svima koji posete Smederevo na raspolaganju je i mogućnost da posete Mali grad u okviru Smederevske tvrđave

  • 0
Vitezovi i legende, Smederevska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Na površini od oko 11 hektara, gotovo u samom centru nekadašnje prestonice srpske despotovine, nalazi se Smederevska tvrđava.

Čine je Mali grad, u kome je nekada bila, pored ostalih i kovnica novca, ali i biblioteka i rezidencija despota Đurđa Brankovića, kao i Veliki grad.

Upravo je Mali grad Smederevske tvrđave njen osnov.

Gradnja tog dela tvrđave trajala je tek dve godine, dok je celokupna tvrđava građena nešto više od 10 godina, između 1428. i 1439. godine, navodi „Visitsmederevo".

Vitezovi i legende, Smederevska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Moderna prestonica srpske despotovine

Iako jeste imala i vojnu svrhu, Smederevska tvrđava je primarno izgrađena sa ciljem da prestoni grad srpske despotovine bude moderan za to vreme, istaknuto je na zvaničnom sajtu.

U to vreme je i sam grad Smederevo bilo izuzetno značajno ne samo kao politički centar srpske despotovine, već i kao ekonomski i trgovački, ali i crkveni i kulturni.

Nakon što je Beograd, koji je bio prestoni grad, pao u ugarske ruke, despot Đurađ Branković biva prinuđen da odabere novi prestoni grad.

Smederevo, železnička stanica, Smederevska tvrđava Foto: Telegraf.rs

Izbor je pao na Smederevo, grad udaljen oko 40 kilometara od Beograda, te 10 kilometara od mesta na kome se Velika Morava uliva u moćni Dunav, što je u to doba bilo smatrano izuzetno značajnom lokacijom na čitavom Balkanskom poluostrvu.

Zahvaljujući takvom izboru, srpski vladar je nastojao da uspostavi dobar odnos i sa Ugarskom na severu, ali i u južnom delu sa Turskom, a sve sa ciljem da ne dođe do zauzimanja novih teritorija srpske despotovine.

Smederevo Smederevo je palo pod osmansku vlast 1549. godine... Foto: Mitar Gavric / Panthermedia / Profimedia

Ipak, istorijski podaci pokazuju da je Smederevska tvrđava pala u ruke turskih osvajača u drugoj polovini 15. veka. I ne samo da je ovo utvrđenje potpalo pod tursku vlast 1459. godine, već je ista sudbina zadesila i srednjevekovnu Srbiju.

Smederevska tvrđava danas

Svima koji posete Smederevo na raspolaganju je i mogućnost da posete Mali grad u okviru Smederevske tvrđave.

U toku sezone je ovo zdanje otvoreno za posete u periodu između 8 i 20 sati, dok je poseta Malom gradu van sezone moguća u periodu između 8 i 17h.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 250 dinara, dok su od plaćanja ulaznica oslobođena lica sa invaliditetom i mališani uzrasta do sedam godina, ukoliko su u pratnji odrasle osobe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja