• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

U glavnom gradu Švajcarske nastala je teorija koja je promenila mnogo toga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da je upravo u periodu, kada je boravio u glavnom gradu Švajcarske, Albert Ajnštajn značajno razvio čuvenu teoriju relativiteta

  • 4
švajcarska bern Bern / Foto: Pixabay

Jedan od retkih gradova koji je do današnjih dana uspeo da u velikoj meri očuva bogato istorijsko nasleđe, glavni grad Švajcarske poznat je i po arkadama, dugim čak šest kilometara.

Na području starog gradskog jezgra, koje je zaštićeno od strane UNESCO-a, nalazi se „Lauben“, natrkiveno šetalište karakteristično po nizu arkada.

Uz Muzej umetnosti i Istorijski muzej, u Bernu postoje i Muzej komunikacija, ali i Švajcarski alpski muzej i druge ustanove kulture, što je posebno interesantno ljubiteljima umetnosti koji posećuju ovaj grad.

Nedaleko od gradske železničke stanice nalazi se i zdanje Parlamenta Švajcarske, specifično po tome što znatiželjnicima često nudi i mogućnost posete, ističe „Myswitzerland“.

Bern, Švajcarska Foto: Pixabay/gphotography

Staro jezgro Berna

Počev od 1983. godine je staro jezgro glavnog grada Švajcarske uvršteno na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Autentična arhitektura impresivnih zdanja starog gradskog jezgra Berna svakako je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija. Upravo tu se, pored ostalog, nalazi i već pomenuto natkriveno šetalište poznato po arkadama, koje se prostiru dužinom od čak šest kilometara.

Iako je u prošlosti funkcionisala kao jedna od kapija, koje su korišćene za ulazak u stari deo grada, Kula sa satom danas nema tu namenu, ali kako navodi „Bern.com“, svojom visinom često privlači pažnju mnogih turista.

Pogled koji se sa katedrale, poznate po crkvenom tornju, koji važi za najviši u celoj zemlji, pruža najpre prema Starom gradu, a zatim i drugim delovima Berna, često ostavlja bez reči posetioce. I mada je potrebno preći 344 stepenika do vidikovca na katedrali, sav napor biva zaboravljen kada se vide lepote Berna iz te perspektive.

Iz Parka ruža, koji se smatra jednim od najlepših parkova u gradu, može se takođe uživati u pogledu i to ne samo na velelepnu zgradu Parlamenta, nego i na staro gradsko jezgro i na meandre reke Are.

švajcarska bern Bern / Foto: Pixabay

Veliki naučnik u Bernu

Smatra se da je upravo u periodu kada je boravio u glavnom gradu Švajcarske, Albert Ajnštajn značajno razvio čuvenu teoriju relativiteta.

Upravo zato i jeste značajna kuća Alberta Ajnštajna u Bernu, budući da posetiocima nudi priliku da vide izbliza mesto, na kome je razvijena teorija koja je u to vreme smatrana revolucionarnom, ističe „Bern.com“.

Tim pre što je kuća uređena u stilu koji datira iz perioda prvih godina prošlog veka, kada su Albert i Mileva Ajnštajn živeli u ovom švajcarskom gradu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pršutijada u Mačkatu: Proizvođači ponosni na nagrađene komade mesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lemi ch

    21. mart 2024. | 13:07

    Hehe razvije osecaj ....pri razvodu braka sa Milevom Maric Sud je ustanovili da je pokrao suprugu Milevu Maric I Sud je odradio da svu imovinu I novac od Nobelive nagrade pripadne Milevi Sud u Cirihu nije mogao da mu oduzme titulu Nobelovca...i sami Amerikanci su se uverili da Ajnstein nema blage veze o Fizici pa je posle "Americke avanture" pobegao za Izrael....posle razvodu sa Milevom Ajnstein nije objavi nijedan znacajniji rad iz Fizike I Matematike a izgubio je pravo predavanja I daljnje rada na Ciriskom Fakultetu zbog sumnje plegijata dotadasnjih objavljenih radova jer nije on pokrao samo Milevu nego i ostale kolege sa kojima je imao kontakt (sve je ovo prepis iz novinskih objava tog vremena)

    Podelite komentar

  • Shandor

    21. mart 2024. | 11:38

    I dalje je to samo teorija. Moze ovako, a moze i onako, relativitet. Sarlatan. Od kad on definisao energiju, ni makac, ugalj i nafta

    Podelite komentar

  • Stole Mitev

    5. april 2024. | 13:58

    Rodenje 27.11 2007 Godine

    Podelite komentar