• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta to povezuje London i Skoplje? Ta veza traje više od šest decenija

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neobična stvar koju možete videti na ulicama ove dve prestonice

  • 0
London Skoplje Foto-montaža: Unsplash/Sabrina Mazzeo, Pixabay/dimitrisvetsikas1969

London kao glavni grad Velike Britanije jedan je od posećenijih gradova Evrope i kao i svaka prestonica odiše nekom svojom prepoznatljivošću. Isto je i sa nama bliskim gradovima na Balkanu, konkretno sa Skopljem.

Šta bi vas možda asociralo na glavni grad Severne Makedonije? Šta god da je to, sigurno da ne biste povezali sa Londonom. A itekako imaju veze.

Naime, ono što povezuje ova dva grada jesu - crveni autobusi.

London, crveni autobus, Engleska, govornica Foto: Pixabay/paulohabreuf

Jugoslovenska vlada je pre više od 60 godina kupila stotine crvenih dvospratnih autobusa iz Londona po imeni Leiland koji su se naveliko koristili pre nego što im se dogodio razorni zemljotres 1963. godine, piše "Medium". Ta elementarna nepogoda uništila je oko 80% grada i trebalo je dugo vremena da se grad digne iz pepela i ponovo sagradi. U periodu koji je usledio autobusa nije bilo, međutim, 2010. godine, makedonska vlada je rešila da ponovo "pokrene" tu tradiciju pa je kupila preko 200 novih autobusa baš tog londonskog stila koji su sastavljeni u Kini.

- Ovi autobusi na sprat imaju američki motor proizveden u Velikoj Britaniji, sa visokokvalitetnim ECO 5. Okvir je napravljen u Nemačkoj, samo šasija je napravljena u Kini. Dakle, oni su veoma savremeni autobusi - rekao je jedan od vozača Ilčo Nedelkovski, piše "Reuters".

autobus, crveni autobus, Skoplje Foto: Shutterstock/stoyanh

On takođe navodi da su ti autobusi tradicija Skoplja koja je počela pre više decenija. Ideja skopske državne saobraćajne službe je da ožive stari duh ovog grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo slatko od šišarki na Kobasicijadi u Turiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja