• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sva ostrva u ovom arhipelagu su posebna i svako ima svoje čari

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nalik ogrlici u Indijskom okeanu prostire se arhipelag Sejšela. I svako ostrvo je jedinstveno i po nečemu drugačije od drugih

  • 0
Sejšeli Foto: Freepik/wirestock

Sa gotovo 12 sunčanih sati dnevno i klimom, koja se često karakteriše kao savršena, Sejšeli su sa razlogom jedna od najpoznatijih egzotičnih destinacija.

Neke od najboljih, ali i najlepših plaža na celom svetu nalaze se upravo na ovim ostrvima, koje zapljuskuju vode Indijskog okeana.

Kada se svemu tome doda i činjenica da je lokalno stanovništvo poznato kao izuzetno gostoljubivo, čini se i nema potrebe pojašnjavati zbog čega su baš ova ostrva u Indijskom okeanu tako posebna.

Ostrva Sejšela

Nalik ogrlici u Indijskom okeanu prostire se arhipelag Sejšela. I svako ostrvo je jedinstveno i po nečemu drugačije od drugih.

Sejšeli Foto: Freepik

Turisti iz celog sveta uglavnom posećuju neko od Unutrašnjih ostrva Sejšela, dok se u pravcu istočnoafričkih obala nalaze vrlo interesantni atoli, kao i peščani sprudovi i koralna ostrva, navodi „Travellmade“.

Pre nešto više od 250 godina su Francuzi naselili ostrva Sejšela, koji su uz Afrikance i Indijce ujedno i bili prvi koji su na tim ostrvima osnovali naselja.

Nedugo nakon poraza Napoleonove vojske u bici kod Vaterloa, britanske snage preuzimaju upravu nad ostrvima, da bi ostrva Sejšela zvanično 1976. godine stekla nezavisnost. Tada Sejšeli, iako u okviru Komonvelta, postaju republika.

Prirodna bogatstva Sejšela

Iako se ne može osporiti da su plaže i tirkizno more na Sejšelima zaštitni znak ovih ostrva, smeštenih u vodama Indijskog okeana, ništa manje nije značajno ni bogatstvo flore i faune.

Upravo na Sejšelima obitavaju različite biljne i životinjske vrste, od kojih su mnoge endemske i po mnogo čemu jedinstvene.

Sejšeli, Sejšelska ostrva Foto: Pixabay/fleglsebastian7

Budući da dugo nisu bila naseljena i da su imala relativno malu populaciju, u poređenju sa površinom koju zauzimaju, Sejšeli su neretko poređeni sa pojmom biblijske Nojeve barke. I baš zato se smatraju izuzetno značajnim sa aspekta biodiverziteta.

Zahvaljujući činjenici da se i te kako vodi računa o očuvanju prirodnih karakteristikama, to je značajan deo površine ostrva Sejšela pod zaštitom, pa tako na ostrvima i oko njih postoje značajne površine koje su okarakterisane i kao morski parkovi i rezervati prirode.

Najmanja žaba na svetu, ali i jedina ptica na području Indijskog okeana koja ne leti i kopnena kornjača koja se smatra najtežom, samo su neke od autohtonih i endemskih vrsta koje u tom delu sveta žive.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Samo najhrabriji stižu do vrha: Da li je ovo najlepši vidikovac na svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja