• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 4 planine okružuju banjsko lečilište u blizini Kraljeva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev planina Čemerno i Troglav, u okolini Bogutovačke banje su i planina Stolovi, te Željin

  • 0
Bogutovačka banja Foto: Rina

U istoimenom naselju, koje pripada Raškom okrugu, nalazi se banja, u kojoj je tek nešto više od pet stotina stalnih stanovnika.

Izuzev planina Čemerno i Troglav, u okolini Bogutovačke banje su i planina Stolovi, te Željin. I upravo zbog tih planina se smatra da je Bogutovačka banja na prirodan način zaštićena od brojnih negativnih atmosferskih pojava, a što se najpre odnosi na svojevrsnu prirodnu zaštitu od jačih udara vetra, napominje „Turizamusrbiji“.

Samo lečilište leži na 520 metara nadmorske visine i u njegovoj blizini, izuzev reke Ibar je i reka Lopatnica.

Odlična povezanost

Ne samo da je u pitanju lokacija, koja i te kako može pozitivno da utiče na različita stanja i oboljenja, već je Bogutovačka banja jedno od lečilišta u Srbiji koje je dobro povezano u saobraćajnom smislu. Tim pre što je Ibarska magistra, kao izuzetno značajna saobraćajnica, nedaleko od Bogutovačke banje.

Bogutovačka Banja foto: RINA

Uz to, grad Kraljevo se nalazi na nešto više od 20 kilometara udaljenosti od ovog lečilišta, s tim da se i mnoge značajne lokacije, poput planine Kopaonik i Raške, te Trstenika i Novog Pazara nalaze nedaleko od lečilišta.

Davnašnji izvori lekovite vode

Čini se da su još antički Rimljani, u periodu vladavine ovim prostorima, i te kako dobro znali za lekovitost termomineralnih voda Bogutovačke banje, mada postoje indicije i da su mnogi vladari tokom srednjeg veka obilato koristili ovo lečilište.

U vreme vladavine srpskog knjaza Miloša Obrenovića, kada se aktivno radilo na uspostavljanju mnogih, danas poznatih banjskih centara, voda iz Bogutovačke banje takođe je poslata na analizu u Beč. Krajem tog, 19. veka doktor Milan Leko takođe je vršio provere lekovitosti banjske vode, pa su upravo u tom periodu nikli i prvi objekti u banji.

Iako se, koliko-toliko počela razvijati kao lečilište, budući da izvor lekovite vode kaptiran još 1932. godine, zapravo tek dve decenije nakon toga možemo da pratimo nešto moderniji razvoj banje.

Bogutovačka banja Foto: Rina

Voda Bogutovačke banje

Zahvaljujući sprovedenim analizama utvrđeno je da vode Bogutovačke banje i te kako mogu da budu od koristi kod nekih bolesti i stanja.

Temperatura vode se kreće između 25 i 27 stepeni Celzijuosve skale, a kako ističe TO Kraljevo, smatra se da može pomoći kako kod pojedinih oboljenja organa sistema za varenje, ali i kod određenih reumatskih oboljenja.

Sem toga, lekovite termomineralne vode ove banje mogu biti od koristi i osobama koje pate kako od povišenog krvnog pritiska, ali i neuroze srca, te određenih funkcionalnih oboljenja krvih sudova, tako i onima kod kojih su dijagnostikovane bolesti nervnog sistema, a posebno vegetativnog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja