• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznat po proizvodnji krzna, ovaj grad važi za jedan od najstarijih u tom delu Grčke

Vreme čitanja: oko 1 min.

U vreme vizantijske vladavine tim prostorom, Kastorija je igrala izuzetno značajnu ulogu, čemu svedoči više od čak 70 svetinja izgrađenih mahom u tom periodu

  • 0
Kastorija, Grčka Foto: Pixabay/John_Nature_Photos

Na mestu na kome je u drevna vremena, prema grčkim mitovima, živeo Kastor, jedan od sinova vrhovnog boga starogrčkog panteona, Zevsa, osnovan je grad.

Danas je Kastorija, smeštena na području regiona Zapadne Makedonije u Grčkoj, nadaleko poznata po krznu i jezeru Orestijada, na čijim obalama se ovaj grad nalazi.

Budući da se smatra da je osnovana još 840. godine pre Hrista, Kastorija se sa pravom smatra jednim od najstarijih gradskih naselja u tom delu grčke.

Grad dabrova

Iako se najčešće upravo ime Zevsovog sina, koji je na tom području prema grčkim mitovima i živeo, dovodi u vezu sa nastankon naziva ovog, danas grčkog grada, postoji još jedna zanimljiva teorija o tome.

Naime, tokom srednjeg veka, kako navodi “Kavalatour”, na području današnje Kastorije obitavao je izuzetno veliki broj dabrova. A kako se termin kastoras (gr. ο κάστορας) u grčkom jeziku koristi za označavanje tih životinja, smatra se da je upravo od te imenice i nastao naziv ovog grada.

Više od čak 70 crkava

U vreme vizantijske vladavine tim prostorom, Kastorija je igrala izuzetno značajnu ulogu, čemu svedoči više od čak 70 svetinja izgrađenih mahom u tom periodu.

Kastorija, Grčka Foto: Pixabay/John_Nature_Photos

Ono što posebno opčinjava posetioce, izuzev lepota već pomenutog jezera, koje je svojevrstan zaštitni znak Kastorije, jeste to što se u brojnim crkvama izgrađenim u periodu vladavine Vizantije mogu videti posebno retke ikone, karakteristične za Kritsku školu. Mnoge ikone izrađene su tokom 12. i 13. veka.

Kastorija, Grčka Foto: Pixabay/John_Nature_Photos

Na mestu na kome se nalazio Akropolj u Kastoriji, danas funkcioniše Vizantijski muzej, koji se smatra još jednom od gradskih atrakcija. Zbirku ovog muzeja čine brojni, vrlo zanimljivi artefakti; fokus je usmeren na period vizantijske vladavine gradom i tim delom regije Zapadna Makedonija.

Iako u gradu postoji na desetine crkava, ona koja je posvećena Presvetoj Bogorodici Mavriotisi, koja je izgrađena tokom 11. veka, najčešće privlači pažnju posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda Grčka dan nakon stravičnog pustošenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja