• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika ulaganja države i opštine Kladovo u skriveni dragulj Đerdapa, vodopad Blederija

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spomenik prirode Blederija za koji je utvrđen drugi stepen zaštite nalazi se na površini od 398 hektara. Sastoji se od četiri vrela, velike akumulaciju u donjem toku, vrelske pećine Sokolovice, krečnjačke klisurice i slapova. Upravljanje zaštićenim područjem Blederija povereno je Turističkoj organizaciji opštine Kladovo

  • 1
vodopad Foto: Opština Kladovo/Ustupljene fotografije

Najlepši deo Đerdapa i jedna od najatraktivnijih prirodnih lepota čitave Srbije, vodopad na Miroču, poznatiji kao Blederija, omiljena je turistička destinacija turista iz zemlje i inostranstva koji dolaze u opštinu Kladovo.

Blederija je spomenik prirode, pod zaštitom, a o njegovom očuvanju i uređenju brinu se nadležni u opštini Kladovo.

Turistička organizacija opštine Kladovo potpisala je ugovor sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine vredan 4,2 miliona dinara koje je to Ministarstvo opredelilo za subvencionisanje aktivnosti u zaštićenom području Blederija u okviru mera za upravljanje zaštićenim prirodnim dobrima. Koliko značaj ovaj deo Miroča ima za opštinu Kladovo potvrđuje i podatak da će i lokalna samouprava za ovaj spomenik prirode izdvojiti još 2,4 miliona dinara.

- Blederija je izuzetna prirodna lepota i lokacija od nemerljivog značaja za opštinu Kladovo, za ovaj deo Đerdapa ali i čitavu Srbiju. Opština Kladovo kontinuirano ulaže velike napore, kao i značajna materijalna sredstva, kako bi spomenik prirode Blederija bio dostupan velikom broju turista, ali na način da priroda ostane onakva kakve jeste, i kakva treba da bude, netaknuta.

Zato nam je od velikog značaja izuzetna podrška države, koju imamo, i koja je potvrđena i dodelom više od 4 miliona dinara od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, za aktivnosti u području vodopada. Na to, i mi ćemo kao lokalna samouprava izdvojiti iz budžeta za ovu godinu 2,4 miliona dinara.

Broj posetilaca, kao i njihovi utisci nakon obilaska Blederije,koji su svi redom oduševljeni onim što su videli i doživeli ovde, potvrđuju da radimo dobar posao - istakao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine potpisalo je prošle nedelje ugovore sa upravljačima 93 zaštićena područja u našoj zemlji, na osnovu kojih će, za očuvanje ovih prirodnih dobara biti dodeljeno 450 miliona dinara.

Spomenik prirode Blederija za koji je utvrđen drugi stepen zaštite nalazi se na površini od 398 hektara.

Sastoji se od četiri vrela, velike akumulaciju u donjem toku, vrelske pećine Sokolovice, krečnjačke klisurice i slapova.

Upravljanje zaštićenim područjem Blederija povereno je Turističkoj organizaciji opštine Kladovo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Radomir

    25. mart 2024. | 18:47

    Lepo je to što će se uložiti blizu 7 miliona dinara za uređenje ove turističke destinacije samo nismo saznali u šta će se konkretno ulagati i kakvi će se radovi izvoditi za te pare

    Podelite komentar