• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi domaći proizvod koji ima zaštićeno poreklo potiče sa Homoljskih planina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo 40 procenata meda koji se na području naše zemlje proizvede vodi poreklo sa područja Homoljskih planina, a kako navodi „Panacomp“, upravo je homoljski med i prvi proizvod u našoj zemlji koji ima zaštićeno geografsko poreklo

  • 0
Homoljske planine, Srbija Foto: Shutterstock

Poznate po predelima neverovatne lepote, Homoljske planine u istočnom delu Srbije protkane su i brojnim legendama, što ih čini još zanimljivijim.

Prašuma Vinatovača, planina Beljanica i izvor reke Mlave tek su neke od lokacija koje Homolje čine jedinstvenim.

Gotovo 40 procenata meda koji se na području naše zemlje proizvede vodi poreklo sa područja Homoljskih planina, a kako navodi „Panacomp“, upravo je homoljski med i prvi proizvod u našoj zemlji koji ima zaštićeno geografsko poreklo.

Jedina prašuma u Srbiji

Još od davnina, kada je nastalo, područje površine 37 hektara, koje je prekriveno bujnim rastinjem, bilo je pošteđeno ljudskog delovanja. Upravo zato je i proglašeno prašumom, koja je jedina u našoj zemlji.

Homoljske planine, Srbija Foto: Shutterstock

Na području Vinatovače nalazi se jedinstveni prirodni rezervat u kome preovlađuje bukova šuma. Pojedina stabla dostižu visinu od čak 40 metara i prečnik od oko metra.

Potok Vinatovac protiče kroz jedinu prašumu u Srbiji. Uz obilje drugog rastinja, na području Vinatovače obitavaju i mnoge vrste divljači.

Najviši vrhovi Homolja

Često smatrane predelom izuzetnih prirodnih lepota i karakteristika, Homoljske planine sa razlogom privlače pažnju i planinara i ljubitelja prirode, ali i avanturista.

Vrelo Mlave Foto: Mateja Beljan

Okružuju ih tri kotline i to Zviška, Homoljska i Mlavska, te izvorište zlatonosne reke Pek, navodi „Planinarski savez Srbije“, dok su u zapadnom delu povezane sa planinom Beljanicom i to preko Gornjačke klisure.

Najviši vrh Homolja, Oman, nalazi se na 962 metra nadmorske visine, iako su putem prevoja one planine povezane sa Crnim vrhovom, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.043 metra. Put do najvišeg vrha Homoljskih planina dug je nešto više od pet kilometara u jednom smeru i do njega se najlakše stiže iz pravca sela Jasikovo.

Pećina Ceremošnja Foto: Wikimedia/Geograf208 - Pećina Ceremošnja

Na 940 metara nadmorske visine nalazi se i vrh Štubej, koji se na području opštine Kučevo smatra najvišim. Iako se ne može reći da je vidikovac pregledan, čest je izbor ljubitelja planinarenja. Do njega se stiže iz pravca pećine Ceremošnja, a potrebno je oko dva sata pešačenja markiranom stazom da bi se stiglo do ovog vrha Homolja.

Kupinova glava, Veliki Sumorovac i Čoka kurugu takođe su neki od najviših vrhova Homoljskih planina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beogradski učitelj Rade došao u Homolje i ostao 60 godina: Opismenio je 800 ljudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja