• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovoj banji postoji i hidrocentrala, jedna od najstarijih u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz sve to, Gamzigradska banja važi za vrlo interesantnu destinaciju i zbog okoline, budući da se arheološko nalazište iz antičkog perioda „Feliks Romulijana“ nalazi na svega nekoliko kilometara udaljenosti od lečilišta

  • 0
Gamzigradska banja, Srbija Foto: Wikimedia/Markoswikis

Istočni deo Srbije nadaleko je poznat po predelima gotovo netaknutih prirodnih lepota, ali i brojnim legendama. I upravo u tom delu naše zemlje nalazi se i Gamzigradska banja.

Na obali Crnog Timoka, na nešto više od deset kilometara od Zaječara, ova banja je od glavnog grada naše zemlje udaljena oko 230 kilometara.

Gotovo idealna mešavina kontinentalne klime, sa jedne, i podplaninske klime sa druge strane čini Gamzigradsku banju, smeštenu na nadmorskoj visini od 160 metara, dobrim izborom za lečenje različitih oboljenja.

Iako je i okolina banje zanimljiva, naročito je interesantan podatak koji navodi „Banjeusrbiji“ i tiče se hidrocentrale u Gamzigradskoj banji - smatra se da je među najstarijima u našoj zemlji.

Gamzigradska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Lečilište starije od veka

I mada su pre nešto više od jednog veka, tačnije 1920. godine izgrađena prva kupatila Gamzigradske banje, čini se da su i Rimljani i te kako bili upoznati sa time koliko su termalne vode Gamzigradske banje, ali i sama banja, povoljni po zdravlje.

Tome u prilog ide i podatak da je tokom trećeg veka Gaj Galerije Valerije Maksimilijan, koji je u to vreme bio na čelu Rimskog carstva, upravo u Gamzigradskoj banji boravio, te tu i izgradio palatu. Često se u dostupnim istorijskim izvorima taj rimski car pominje kao neko ko je muku mučio sa reumom.

Iz prvih decenija 19. veka potiču i prvi pisani tragovi o ovom banjskom lečilištu, kada je baron Herder otrkio blagodeti izvora Gamzigradske banje.

Nakon svega toga, 1920. godine u ovoj srpskoj banji bivaju izgrađena i prva kupatila, od kada zvanično i počinje razvoj Gamzigradske banje kao lečilišta.

Felix Romuliana, Gamzigrad, Zaječar Foto: Shutterstock

Gamzigradska banja danas

Specijalna bolnica za rehabilitaciju, koja nosi naziv „Gamzigrad“, izgrađena je u drugoj polovini prošloga veka.

Počev od 1978. godine u njoj spas pokušavaju da nađu mnogi, a najpre oni kod kojih su dijagnostkovana degenerativna oboljenja zglobova, te različita neurološka, ali i ginekološka oboljenja. Takođe, različiti oblici reumatizma, a najpre zglobni i vanzglobni, se tretiraju lekovitim vodama Gamzigradske banje, kao i oboljenja i poremećaji u funkcionisanju perifernih krvnih sudova.

Uz sve to, Gamzigradska banja važi za vrlo interesantnu destinaciju i zbog okoline, budući da se arheološko nalazište iz antičkog perioda „Feliks Romulijana“ nalazi na svega nekoliko kilometara udaljenosti od lečilišta.

I to nije jedina znamenita lokacija u okolini banje. Lazareva pećina, poznata i kao Zlotska, te Grliški manastir i planina Rtanj, ali i grad Zaječar, još su neki od zanimljivih lokaliteta u blizini Gamzigradske banje, koje vredi obići.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Džon Malkovič izveo predstavu na Feliks Romulijani: Više od hiljadu posetilaca gledalo komad

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja