• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstariji hrvatski park prirode zbog položaja koji zauzima nikada nije isti

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zavisnosti od visine vodostaja Dunava i Drave, zavisi i izgled Kopačkog rita, pa tako čitavo područje tokom godine može imati posve drugačiji izgled

  • 0
Park prirode Kopački rit Tikveš Hrvatska Foto: Shutterstock

Oivičen tokovima dve reke, Dunava i Drave, u severoistočnom delu susedne Hrvatske nalazi se Park prirode Kopački rit.

Teritorijalno pripada području Baranje, odnosno Osječko-baranjske županije.

Budući da je još 1976. godine proglašen za Park prirode, Kopački rit se smatra najstarijim takvim parkom na području čitave zemlje, navodi “Vikipedija”.

Uticaj reka na izgled parka

U zavisnosti od visine vodostaja Dunava i Drave, zavisi i izgled Kopačkog rita, pa tako čitavo područje tokom godine može imati posve drugačiji izgled.

Park prirode Kopački rit Tikveš Hrvatska Foto: Shutterstock

Poplavno područje u okviru Parka priorode Kopački rit smatra se jednim od do sada najbolje očuvanih područja sa takvim karakteristikama na evropskom tlu, navedeno je na zvaničnom sajtu ovog parka.

Kao jedan od najznačajnijih delova parka izdvaja se Posebni zoološki rezervat.

Uz predele gotovo netaknute prirode, na području Kopačkog rita preovlađuje i visok nivo bioraznolikosti, a primetno je i prisustvo brojnih životinjskih vrsta. Počev od 1993. godine je ovaj park prirode proglašen za značajno močvarno područje na međunarodnom nivou, te se u skladu sa time nalazi pod zaštitom Ramsarske konvencije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by fmphoto (@fmphoto0507)

Dvorac Tikveš

Kako tada, tako i danas, dvorac "Tikveš" predstavlja poznatu atrakciju ovog područja. Ovo velelepno zdanje, uz istoimeno naselje, korišćeno je, pored ostalog i za potrebe tadašnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Danas se tu nalazi Prezentacijsko-edukativni centar “Tikveš”, u kome posetioci imaju priliku da se bliže upoznaju sa osobenostima Parka prirode Kopački rit, kao i sa njegovom i istorijom dvoraca.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Kruno_Photography (@kruno_photography)

Izuzev Starog dvorca koji je izgrađen tokom 19. veka, kompleks dvoraca Tikveš čini i Novi dvorac, sa Aneksom, ističe “Pp-kopacki-rit”. Članovi loze Habzburgovaca zaslužni su za gradnju ovog, za ono vreme velelepnog zdanja.

Iako je tokom istorije kompleks dvorca “Tikveš” funkcionisao kao objekat rezidencijalnog tipa, koji je bio zatvoren za javnost, danas to više nije slučaj.

U periodu između 09 i 17 časova, svakog dana od četvrtka do nedelje je Prezentacijsko-edukativni centar “Tikveš” otvoren za posete. Trenutna cena pojedinačne ulaznice za odrasle iznosi devet, a za decu, studente i penzionere šest evra. Dostupne su i porodične ulaznice, kao i mogućnost posete centru u okviru stručno vođenih tura na hrvatskom ili engleskom jeziku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarni vodopadi na reci Beu i strmi kanjon Nere: Rumunski dragulj prirode nadomak Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja