• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodni fenomen ne tako lepog naziva u Srbiji prate i vrlo zanimljive legende

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog činjenice da je u davna vremena, zahvaljujući svojoj snazi, reka Pčinja uspela da proseče stenu, ovaj lokalitet je nekada bio poznat i pod nazivom Prosečnik

  • 0
Vražji kamen, selo Donja Trnica, Trgovište, Srbija Foto: Shutterstock/Rastkobelic

U jugoistočnom delu naše zemlje, na tek oko pet kilometara udaljenosti od Trgovišta, nalazi se jedinstveni prirodni fenomen zanimljivog naziva.

Smatra se da je erozija stena zaslužna za nastanak Vražjeg kamena, dok se za takav, posve interesantan naziv, vezuju i dve narodne legende.

Zbog činjenice da je u davna vremena, zahvaljujući svojoj snazi, reka Pčinja uspela da proseče stenu, ovaj lokalitet je nekada bio poznat i pod nazivom Prosečnik.

Zapravo je u pitanju desetak kupa, koje dostižu visinu do 60 metara. Sam lokalitet nalazi se na oko 800 metara nadmorske visine, navedeno je na zvaničnom sajtu Opštine Trgovište.

Vražji kamen Foto: Shutterstock

Crkva na Vražjem kamenu

Iako je u pitanju zaista poseban lokalitet, i to ne samo zbog legendi koje se vezuju za njegov nastanak, već i zbog specifičnog izgleda, postojanje crkve posvećene Presvetoj Bogorodici daje Vražjem kamenu dodatnu dozu mističnosti.

Smatra se da je ova omanja svetinja, izgrađena na vrhu jedne od kupa Vražjeg kamena, nastala u drugoj polovini 14. veka. Tačnije, između 1355. i 1375. godine. U to doba je Srbijom vladao sin cara Dušana Silnog, Stefan Uroš Peti.

Zanimljivo je pomenuti da postoji verovanje da je crkva posvećena Presvetoj Bogorodici na Vražjem kamenu ukleta. Baš iz tog razloga se u njoj ne obavljaju ni čin venčanja, ni čin krštenja.

Zanimljive legende

Nekako je očekivano, kada se uzme u obzir naziv ovog lokaliteta, da se pomenu i Muja, Džudža Budža i Filanko Šilja, te Kumbara Kljeka. Ako se pitate ko je to, bićete iznenađeni, jer su to zapravo “najpoznatiji đavoli”, koji su, prema narodnoj legendi, učestvovali u nastanku ovog lokaliteta.

Vražji kamen, selo Donja Trnica, Trgovište, Srbija Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od sačuvanih narodnih legedni navodi da su oni želeli da spoje obale reke Pčinje, ne bi li obrnuli njen tok. Za to im je, očekivano bila potrebna pomoć, pa su krenuli put Končuljske klisure, gde su pronašli veliku stenu i uprtili je na leđa, ne bi li tako uspeli da promene tok nemirne Pčinje.

Ali, nisu uspeli u tome, jer je svanulo, pa čim su se čuli prvi petlovi, đavoli su sa leđa zbacili veliku stenu, kako ljudi ne bi shvatili šta pokušavaju da urade.

I tako je nastao ovaj lokalitet, prema legendi.

Vražji kamen Foto: Shutterstock

Druga, takođe zanimljiva legenda vezuje se za nastanak crkve na Vražjem kamenu. U njoj su glavni akteri momak i devojka, koji su se, u davna vremena u ovoj svetinji venčali.

Da li slučaj ili sudbina, tek nakon venčanja, kada je mladoženja uzjahao okićenog svadbarskog konja, životinja se uplaši od veselja i odvede ga pravo u provaliju. Za njim je skočila i mlada, čim je videla šta se dogodilo.

Tako je ostala da stoji crkva na Vražjem kamenu i podseća na surovu sudbinu dvoje, tek venčanih mladih ljudi. I od tada niko nije ni venčan ni kršten u toj svetinji, budući da se veruje da je ukleta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Đavolja varoš, skriveno čudo prirode pod planinom Radan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja