• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni grčki vojskovođa osnovao je velelepni grad na obalama Sredozemnog mora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog pozicije koju zauzima, Aleksandrija se može pohvaliti i znatno prijatnijom klimom, nego ostali delovi Egipta

  • 0
Aleksandrija, Egipat Foto: Pixabay/alymo

Na oko dve stotine kilometara udaljenosti od Kaira, na obalama Sredozemnog mora nalazi se grad, koji je je osnovao Aleksandar Veliki.

Ne samo da je Aleksandrija okarakterisana kao izuzetno značajna luka, već je u pitanju grad u kome je nekada postojalo jedno od sedam Čuda starog sveta, čuveni Aleksandrijski svetionik.

Zbog pozicije koju zauzima, Aleksandrija se može pohvaliti i znatno prijatnijom klimom, nego ostali delovi Egipta.

Konstantna vlažnost vazduha od oko 70 procenata, uz prosečne maksimalne temperature od 30 stepeni Celzijusa i prosečne minimalne od 20 stepeni, čine Aleksandriju pogodnom turističkom destinacijom tokom čitave godine, ističe „Egiptoexclusivo“.

Aleksandrija, Egipat Foto: Pixabay/nadermohammed

Osnivanje grada

U davna vremena, dok je Aleksandar Veliki vodio rat protiv kralja Persije, Darija Trećeg, nastaje Aleksandrija. Zbilo se to 331. godine rpe Hrista.

Praktično ni iz čega, ovaj značajni makedonski vladar podiže grad, smatrajući da bi zemlja trebalo da iskoristi prednosti koje joj duga morska obala nudi.

I mada nije boravio dugo u Aleksandriji, ostavio je značajan trag, čemu svedoči, pored ostalog i naziv ovog egipatskog grada.

Najznačajnije zdanje antike

Izuzev čuvenog Aleksandrijskog svetionika, koji je bio jedno od sedam Čuda starog sveta, u gradu je postojao i Musion ili Muzej, odnosno građevina koju su pripadnici dinastije Ptolomeja koristili kao rezidenciju.

Samo poreklo reči je posebno interesantno, budući da se verovalo da je muzej građevina, koja je pod zaštitom muza, pa nije čudno što su u okviru tog zdanja nalazila i velelepna biblioteka. Činjenica da se čak više od pola miliona izuzetno cenjenih rukopisa iz perioda antike nalazilo u Aleksandrijskoj biblioteci, vrlo jasno ukazuje na to koliko je bio njen značaj.

Aleksandrija, Egipat Foto: Pixabay/shadyshaker

Postoji i legenda koja se vezuje za Aleksandrijsku biblioteku i njen, neverovatno obiman fond. Naime, brodovi koji su pristajali u gradsku luku morali su da plate „danak“. Ali ne u klasičnom smislu te reči, već je to podrazumevalo da imaju obavezu da donesu knjige, koje će biti prepisane i sačuvane u Aleksandrijskoj biblioteci.

Iako je to velelepno antičko zdanje stradalo, u Aleksandriji danas postoji Nova biblioteka, izgrađena krajem prošloga veka.

Na mestu na kome je nekada postojala biblioteka, 90-ih godina prošloga veka, nadomak šetališta, izgrađena je Biblioteka „Aleksandrina“.

Uz bogati fond, koji uključuje ne samo „nekoliko stotina hiljada knjiga i desetine hiljada mapa“, nova biblioteka u Aleksandriji se koristi i za organizaciju značajnih događaja, među kojima se posebno izdvaja Aleksandrijski međunarodni sajam knjiga.

Aleksandrija, Egipat Foto: Pixabay/mvandepi

Najpoznatije atrakcije grada Aleksandra Velikog

Ako se izuzme već pomenuta biblioteka, koja je bez sumnje najpoznatija turistička atrakcija Aleksandrije, u gradu tako duge i bogate istorije, nije baš jednostavno nabrojati sve one lokacije koje bi trebalo posetiti.

Citadela Kajtbaj svakako spada među najznačajnije aleksandrijske atrakcije. Tim pre što je izgrađena krajem 15. veka i početkom narednog baš na mestu na kome je u antičko doba postojao čuveni Aleksandrijski svetionik, koji je uništen tokom zemljotresa 1303. godine.

Slobodno se može reći da se u pogledu na lepote Aleksandrije i njene okoline najbolje može uživati upravo sa ove citadele.

Za ljubitelje istorije koji posećuju ovaj zanimljivi grad, posete katakombama Kom al-Sufaga definitivno su prava poslastica, kao i Aleksandrijski akropolj i rimski amfitetara Kom Al-Dika i hram Ras El-Soda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Osvetljena i Kula u Kairu u čast prijateljstva Egipta i Srbije: Fontana na Slaviji u bojama zastave

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja