• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među ostrvima Malte jedno je posebno interesantno i turiste ostavlja bez daha

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mada je u pitanju relativno mirno ostrvo, Gozo je poznato i po značajnim, vrlo atraktivnim lokacijama

  • 1
Marsaklok, Malta Foto: Pixabay/JonHoefer

Iako je ostrvo Malta prepoznato kao centar istoimene republike, Gozo i Komino su takođe ostrva koja su posebno atraktivna turistima.

U južnom delu Starog kontinenta, nalazi se ostrvska država Malta, a sva tri ostrva koja ulaze u njen sastav zapljuskuju vode Sredozemnog mora.

Površinski najveće ostrvo, Malta se neretko karakteriše kao svojevrsni muzej pod otvorenim nebom, ističe „Visitmalta“.

Obasjano suncem u većem delu godine, ostrvo Malta poznato je po fascinantnim pejzažima i obilju istorijski značajnih lokaliteta. Uz obilje znamenitosti, ostrvo karakteriše i bogata ponuda noćnog života.

Malta Birgu Foto: Tanjug/Miloš Milivojević.

Jedno od najlepših ostrva arhipelaga

Mada je u pitanju relativno mirno ostrvo, Gozo je poznato i po značajnim, vrlo atraktivnim lokacijama, iako zauzima površinu tek nešto veću od 64 kvadratnih kilometara, navodi „Travelandleisure“.

Citadela u gradu Viktorija, odnosno Rabat, jedna je od najpoznatijih znamenitosti ostrva, Pored, istorijski vrlo značajnih lokaliteta, tu se nalazi i nekoliko muzeja, među kojima se izdvaja Muzej arheologije.

Međutim, ono zbog čega zapravo mnogi turisti koji pristignu na Gozo odluče da posete i Citadelu, jeste vidikovac. Naime, nekada utvrđeni grad, koji je na vrhu uzvišenja izgrađen još tokom 15. veka i opasan zidinama, danas posetiocima nudi fascinantan pogled na ostrvo i more koje ga okružuje.

Malta Birgu Foto: Tanjug/Miloš Milivojević.

U severnom delu malteškog ostrva Gozo nalaze se i solane Ksvejni, koje su posebno zanimljive za posetu ljubiteljima fotografisanja. Budući da se na tim mestima vadila so stotinama godinama unazad, to je u pitanju lokacija poznata po posve neobičnim šarama, pa se baš zbog toga često pominje kao jedna od najboljih lokacija za fotografisanje.

I mada na njoj vrlo često vrvi od turista, iako je prilično prostrana, plaža Ramla definitivno predstavlja lokaciju koju ne treba propustiti prilikom posete ostrvu Gozo. Razlog zbog koga je mnogi posećuju jeste pesak kojim je prekrivena, budući da se smatra najmekšim na celom ostrvu.

Najpoznatija atrakcija ostrva Komino

Još jedno od ostrva malteškog arhipelaga je Komino, na kome se nalazi i jedna od najpoznatijih, ali i najpopularnijih atrakcija u celoj zemlji.

U pitanju je nadaleko čuvena Plava laguna, koja se neretko pominje kao pravi pravcati raj za ljubitelje originalnih mesta za fotografisanje. Tim pre što je, osim nestvarno plave boje mora, karakterišu i pećine i uvale koje je okružuju, što ovu lagunu čini još interesantnijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mladenovčanin spasao turistu na Malti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ja

    7. april 2024. | 21:00

    Zivim na Malti. Gde God da odete, mesta nemate. Sto od turista,sto od smeca. Zbog prostora. Neorganizovani su, apsolutno. Njihova logika je ravna muskoj patetici. Bukvalno. Nije da nema divnih momenata...... nije da ne vredi doci....... ali, ne ocekoujte da vidite to sto vidite da fotosopiranim slikama i dobro odradjenim spotovima..... ok je... ali, nista spectacular!

    Podelite komentar