• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Optička varka ili snaga prirode na delu? Ovaj fenomen postoji samo na jednoj planini u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

I to nije jedina zanimljivost u vezi sa ovom planinom, budući da se na području Radan planine nalaze i neki posve zanimljivi i po mnogo čemu jedinstveni lokaliteti u našoj zemlji

  • 1
Lepote Srbije Foto: Marko Milošević, iz arhive TOS-a, planina Radan

Uz predele gotovo netaknute prirode planina Radan poznata je i po, za Srbiju, jedinstvenom fenomenu.

Na samom ulasku u selo Ivanje postoji deonica puta specifična po tome što ljudima deluje da se, umesto očekivanog kretanja nizbrdo, automobili jednostavno kreću uzbrdo.

Iako je, po svemu sudeći u pitanju samo optička varka, ovaj fenomen često privlači pažnju posetilaca planine, koja je deo Rodopske planineske mase, navodi „Zmajsaradana“. I to nije jedina zanimljivost u vezi sa ovom planinom, budući da se na području Radan planine nalaze i neki posve zanimljivi i po mnogo čemu jedinstveni lokaliteti u našoj zemlji.

Tri vrha Radan planine

Na nadmorskoj visini od 1.409 metara nalazi se Šopot, koji se karakteriše kao najviši vrh Radan planine. U pitanju je atraktivan vrh za ljubitelje planinarenja, a staza do njega je prohodna i počinje na nadmorskoj visini od oko osam stotina metara. Od lokaliteta koji nosi naziv Delivoda proteže se staza do Šopota i ukupne je dužine 15-ak kilometara.

Radan planina Radan planina / Foto: Shutterstock

Nešto niži vrh Radana je Sokolov vis, do koga takođe vodi uređena staza, duga oko devet kilometara. Staza počinje na nadmorskoj visini od 874 metara, nadomak lokacije poznate kao Gornji Gajtan i proteže se do 1.376 metara nadmorske visine, na kojoj se i nalazi Sokolov vis.

Pored toga što je atraktivan zbog pogleda koji se sa njega pruža prema okolini, vrh Petrov vis, koji se nalazi na nadmroskoj visini od 1.150 metara zanimljiv je i zbog činjenice da je u pitanju ugašeni vulkan. Upravo na tom vrhu je i jedna svetinja. Crkva na Petrovom vrhu posvećena je Časnim verigama svetih apostola Petra i Pavla.

Na nadmorskoj visini od 1.050 metara na putu ka Petrovom vrhu nalazi se i Mali Petrovac, vidikovac sa koga se može možda i najlepše uživati u pogledu na planinu Radan i predeo koji je okružuje.

Sijarinska Banja Foto: Tomislav Stevanović

Okolina planine Radan

Interesantna sama po sebi, planina Radan je poznata i po brojnim znamenitostim, koje se u njenoj blizini nalaze.

Izuzev pravog pravcatog čuda prirode, oličenog u lokalitetu Đavolja varoš, tu su i Sijarinska banja i Brestovačko jezero.

Turizam PR Đavolja varoš Foto: Predrag Stanić

Na 935 metara nadmorske visine, na padinama planine Radan je i vodopad, simbolično nazvan Ripivoda, koji dostiže visinu od 40 metara.

Ne treba zaboraviti ni bogatstvo biljnog i životinjskog sveta Radan planine. Čak oko 80 vrsta zaštićenih divljih biljaka raste na ovoj planini, a značajno je i prisustvo životinjskih vrsta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Đavolja varoš je prirodni fenomen koji morate da obiđete

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jovan

    1. april 2024. | 22:32

    Uredjena staza nije uredjena nego je put od raskrsnice Gornjeg Gajtana do Sokolovog Visa koji vodi direktno u Djavolju Varoš i dugacak je 10 km,ima Ledni izvor,ima topli izvor i ima slani izvor Opticka varka nije u Ivanje,nego istina,voda nizbrdo ide kad se prospe a auto uzbrdo cak 30 km na cas.

    Podelite komentar