• 0

Vreme čitanja: oko 8 min.

Proverili smo zašto je Egipat i ove godine top izbor srpskih turista: Ovo su naši utisci iz Hurgade

Vreme čitanja: oko 8 min.

Ukoliko želite bez bojazni da uživate, iskoristite svoj boravak u Hurgadi da se maksimalno opustite, osunčate, usput upoznajući kulturu, istoriju, kao i čari nestvarnog Crvenog mora

  • 0

Egipat - zemlja piramida, hramova, faraonskih grobnica, magičnog Nila - već decenijama privlači milione turista iz celog sveta svojom prebogatom, misterioznom istorijom, ali i predivnim plažama. Dok smo mi ovde željno iščekivali kalendarsko proleće i proklinjali košavu i jutarnji minus, brojni Evropljani su se već uveliko brčakli u Crvenom moru. Što ne bih ja, što ne vi?

Kofer spakovan, sad me od preplanulog tena deli samo tri sata leta. Avion krcat. Popakovali smo se obučeni kao da je svetojovanski mraz. Neko je zahrkao odmah po poletanju, drugima su padale glave dok smo nadletali Mediteran. Meni ništa nije smelo da promakne, pa sam ispratila kako sa prvim zracima sunca prelećemo nestvarnu Saharu. Deluje da peščanim dinama nema kraja. U jednom trenutku se pitam ima li u Egiptu išta osim peska? Onda je zaslepilo nestvarno plavetnilo. Hurgado, eve me!

Na aerodromu smo se zadržali taman toliko koliko je bilo potrebno da nam "lupe" vizu u pasoš. Mi njima 25 dolara, oni nama neophodne pečate i eto nas, zvanično na egipatskom tlu. Dok se ukrcavamo u autobuse od naših vodiča iz agencije Big Blue stiže prva dobra vest - do hotela nam neće trebati više od pola sata. Krećemo!

Egipat, leto 2024 Od beskrajne pustinje do savršenog plavetnila Foto: Ivana Nikolić

Usput rešavamo sve "tekuće probleme":

- Kakav je internet u hotelima?

Sve zavisi od hotela u kojem odsedate, negde je ok, negde je top. Tamo gde je "ok" štucanja su moguća tokom dana kada se ceo hotel razbudi.

- Koliko košta da kupimo net?

Opcije su brojne, od desetak evra, pa naviše. Zavisi da li hoćete nekoliko gigabajta ili neograničeno. Zna da zaštuca ako idete na izlete u pustinju...

- Kako sami da idemo iz hotela do grada?

Taksi je uvek opcija, masovno koriste Uber jer je veoma jeftin. Pametnije je da ne pomišljate da sami sednete za volan jer su Egipćani razvili neki svoj stil vožnje i, iako se nesreće retko događaju, često imate osećaj kao da će svakog časa neko da vas udari...

- Čega treba da se čuvamo?

Kao i svuda i ovde ima džeparoša. Vredne stvari uvek ostavljajte u sefu u hotelu, sa sobom ponesite novca koliko vam treba i torbica nek vam je uvek na oku.

- Ima li vode?

U hotelima je ima non-stop!

- Sme li voda da se pije?

Nikako! Isključivo pijte vodu iz flašice, a ako su vam baš osetljivi stomaci, koristite flaširanu vodu i za pranje zuba. Preporuke je i da izbegavate led u piću. Probiotik pre i tokom puta je topla preporuka...

Lepote Sahl Hašiša

Sada kada smo pokrili ključne nedoumice, uživancija može da počne. Dobrim putevima autobus se kreće ka Sahl Hašišu, letovalištu koje krase predivne plaže sa zlatnim peskom. Omiljen je kod turista i zbog predivno uređenog šetališta, po kojem možete i da vozite bicikl. Na ulazu prolazimo kontrolni punkt. Bezbednost je na nivou, sa osmehom nas pozdravljaju. Još koji minut i stižemo na odredište.

Kraj lepo uređenih i zelenih parkova poglede mame luksuzne zgrade i hoteli. Ovde će svako naći smeštaj po svojoj meri, bilo da putuje u paru ili sa porodicom. Cene variraju u zavisnosti od broja zvezdica i željenog aranžmana.

Mi smo se ovog puta odlučili za "The V Luxury Resort" i nismo se pokajali. Sobe velike i prečiste, na plaži si za čas, ulazak u vodu je postepen, super i za neplivače... Bazen je odličan, ima čak i onaj u kojem greju vodu. Ležaljki dovoljno, tu su i ljuljaške, klopa je super, osoblje preljubazno, a all-inclusive je 24 sata, što nije slučaj u svim hotelima u Egiptu.

Poznavanje engleskog jezika im je na nivou, osim radnicima koji čiste sobe. Ipak, naći će način da vam objasne da su baš oni zaslužni što vam je soba kao apoteka i pokloniće vam svoj najfiniji osmeh ne biste li im ostavili bakšiš. Kada čujete da su im prosečne plate oko 200 evra, sobarima i znatno manje, biće vam jasno što vam za jednu kovanicu ostavljaju srca od peškira i posipaju latice po posteljini. Vi ste njihova nada da će te večeri nešto kvalitetniju klopu izneti deci na sto... Zato, sitne evre ili dolare ponesite u Egipat, sigurno će vam trebati. Ako u hotelu sretnete Mustafu čistača, mahnite mu od nas i zahvalite što je i terasa blistala svakog dana...

Kud plovi ovaj brod, a sa njim i ja?

Kada nabacite prvu boju, upoznate se sa mestom gde ste odseli, probate sve moguće po restoranu i u baru, preporuka je da Hurgadu osmotrite sa one morske strane. Iz nedavno renovirane marine svakodnevno isplovljava na desetine brodova koji vas vode u nezaboravnu plovidbu Crvenim morem, pa sve do Orange Bay-a ili Magawish-a, ostrva gde možete da se brčkate do mile volje, a fotke sa tih lokacija su dražesne.

Cene variraju u zavisnosti od veličine broda i ekipe. Ukoliko ste "čoporativno" na odmoru sa kumovima, zaovama, šurnjajama i klincima, možete sami da iznajmite brod, a posada će učiniti sve da vam ugođaj bude potpun. Piće i ručak su uključeni u cenu i na licu mesta spremaju klopu. Takođe, nemojte da preskočite snorkeling i da osmotrite korale, ribice... Nestvarno je kakve lepote sve krije ovo Crveno more nikad plavlje boje.

Dok pravite hiljaditu fotografiju, ne zaboravite da ste došli da uživate i da ono što upijete očima je jedino što u srcu ostaje. Izdvojte bar jedno pola sata na palubi i predajte se plavetnilu, osetite taj mir i uživajte u povetarcu koji vam mrsi kosu. Udahnite mirise mora i uživajte u mirnoj vodi. Ponekad je to sve što vam i treba...

Egipat, leto 2024 Foto: Ivana Nikolić

Kada vidite da mornari bacaju sidro, spremite se za vožnju čamcem do obližnjeg ostrva. Tamo vas čekaju ležaljke ili asure, uglavnom skrivene ispod suncobrana od suvog palminog lišća. Tu su atrakcije za fotkanje, neka klupa u srcu, naziv ostrva, ljuljaška u vodi... Sa sobom ponesite i parice jer, ako vas žeđ uhvati, sok ćete platiti od tri do pet, dok će vam za pivo tražiti i nestvarnih sedam evra, možda i više. Klopu preskočite, ionako ste jeli na brodu. Obavezno se usaglasite kada se vraćate nazad na brod i potom uživajte u plovidbi natrag ka Hurgadi, dok se Sunce sprema za počinak...

Istražili smo Memšu

Novo jutro donelo nam je nove avanture. Istražili smo kako izgleda letovanje onih koji tokom odmora vole da se upoznaju sa "običnim svetom" te biraju hotele u Memši. Poznata i kao Nova Hurgada, Memša se nalazi u produžetku Sakale, odnosno starog jezgra grada i bogata je prodavnicama i ugostiteljskim lokalima u kojima tokom dana ili večeri možete da lunjate ukoliko vam se više ne sedi u hotelu.

Fantastično uređeno šetalište, puno palmi i nasmejanih prolaznika, učiniće da se osećate kao da ste u nekom od evropskih gradova. Radnjice koje se između hotela čičkaju sa vaše leve i desne strane pune su suvenira i svih drugih džidžabidža koje mogu da vam zafale na letovanju, a prodavci su raspoloženi za cenkanje, udeljivanje komplimenata i nekad neiscrpno ispitivanje o tome odakle ste, kako vam se sviđa Egipat, da li ste obišli ovo ili ono.

Egipat, leto 2024 Savršeno uređena Memša Foto: Ivana Nikolić

U Memši je smešteno na desetine hotela sa odličnim plažama, a cena varira od broja zvezdica i nivoa luksuza koji želite sebi da priuštite. Zanimljivo je to što su počeli da "uvoze" ugostitelje iz Turske, koji su uglavnom na menadžerskim pozicijama u hotelima, te je kvalitet usluge vidno skočio u odnosu na prethodne godine, pogotovo kada govorimo o hrani i čistoći objekata.

Blješti kao Vegas

U zavisnosti od pozicije hotela, iz predivne Memše peške možete da stignete do Sakale. Mi smo se tamo zadesili u večernjim satima, a ukoliko se i vi na to odlučite, možda je to bolje da učinite u nekoj grupi. Iako su šanse gotovo nikakve da vam se nešto loše dogodi, nasrtljivost prodavaca i dobacivanja mogu da učine da se osećate neprijatno, pogotovo ukoliko ste žena.

Svuda oko vas blještaće reklame, lampice, palme, tako da ćete imati osećaj da ste se zadesili u egipatskoj verziji Vegasa. Dok vas zaslepljuje rasveta, moraćete sa osmehom da odbijete brojne taksiste koji će vas svako malo saletati i pitati vas da li treba da vas voze do hotela ili u najbolji restoran u gradu.

Odluka o daljem skitanju je na vama, ali ukoliko se odlučite da klopate van rizorta, moj savet je da u hotelu potražite preporuku gde biste mogli da idete. Cene pića i hrane variraju, flaša vina je u proseku 13 evra, biftek oko 12, kokteli oko četiri evra, predjela od tri do pet evra, kao i salate. Za pileće specijalitete moraćete da izdvojite oko sedam evra, dok plodovi mora koštaju od 12 evra naviše. Mi nismo želeli da obilazimo restorane, jer je klopa u hotelima raznovrsna, a kontrole hrane rigorozne, tako da su nam i šanse za bilo kakva cenovno-novčano-kulturološka neprijatna iznenađenja bila minimalna.

Ukoliko želite bez bojazni da uživate, iskoristite svoj boravak u Hurgadi da se maksimalno opustite, osunčate, usput upoznajući kulturu, istoriju, kao i čari nestvarnog Crvenog mora... Naša avantura se ovde nije završila, te ćemo vam uskoro pokazati i kako izgleda odlazak na safari, zašto je Soma Bej toliko poseban, i kako izgleda letovanje u magičnoj El Gouni, koja je postala veoma popularna destinacija za evropsku elitu, a od ove godine preko agencije Big Blue i vi možete da posetite ovaj turistički biser i uživate dok krstarite predivnim lagunama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja