• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Banja u Srbiji koja se nalazi na ulasku u klisuru nosi i simboličan naziv

Vreme čitanja: oko 1 min.

Banja Ždrelo smeštena je na prostoru koji se proteže između 160 i 240 metara nadmorske visine

  • 1
Banja Ždrelo Foto: Wikimedia/ Ванилица

Na ulasku u Gornjačku klisuru, na desetak kilometara udaljenosti od Petrovca na Mlavi, podno Homoljskih planina, ugnezdila se banja, koja naziv duguje upravo položaju koji zauzima.

Banja Ždrelo smeštena je na prostoru koji se proteže između 160 i 240 metara nadmorske visine.

Oko 130 kilometara deli ovo banjsko lečilište i glavni grad naše zemlje.

Lekovita termalna voda

Na oko dve stotine metara ispod nivoa zemlje nalaze se izvori termomineralne vode, koji pune banjske bazene. Prosečna temperatura vode u ovoj banji je oko 40 stepeni Celzijusa, navodi „Banjazdrelo.org“.

Smatra se da lekovita termomineralna voda može da bude od koristi ljudima koji se bore sa reumatskim bolovima, ali i onima kod kojih je dijagnostikovana psorijaza ili neko drugo kožno oboljenje.

Uz korišćenje benefita termomineralne vode, kojom su napunjeni bazeni u banji Ždrelo, može se konzumirati i rashlađena termomineralna voda. U tom slučaju je mahom koriste osobe kod kojih je prisutan gastritis, s tim da se smatra da voda ove banje može da bude od koristi i za funkcionisanje organa za varenje.

Takođe, termalne vode ove banje mogu da budu korisne i nakon preloma kostiju, odnosno različitih trauma, pa i nakon što koštani sistem pacijenta bude podvrgnut pojedinim hirurškim intervencijama, navodi „Turizaminfo“.

U sklopu banjskog kompleksa postoji i akva-park, u kome podjednako mogu uživati i mališani i stariji posetioci. Izuzev dva zatvorena, posetiocima su na raspolaganju i četiri otvorena bazena, ali i jedan sa slanom vodom.

Manastir Gornjak, Petrovac na Mlavi Foto: Shutterstock/Marko25

Okolina banje Ždrelo

Činjenica da se Homoljske planine nalaze u blizini ovog lečilišta zapravo je sasvim dovoljna da bi se bolje razumelo zbog čega je okolina banje Ždrelo takođe interesantna.

Uz srpske srednjovekovne manastire Gornjak i Vitovnica, u okolini se može videti još jedan značajan spomenik iz istog perioda. U pitanju su ostaci grada Ždrela, izgrađenog takođe u periodu srednjeg veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rajkova pećina i dalje krije misteriju skrivenog blaga hajduka Rajka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jax

    2. april 2024. | 18:42

    Ulaz u banju preskup naročito vikendom kada su gužve najveće. Loše održavano, higijena na veoma lošem nivou. Restoran kada je gužva ima da se nacekate da dobijete porudžbinu.

    Podelite komentar