• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo u ovom rezervatu prirode u Srbiji još postoje stare, autohtone sorte životinja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući turističkom brodu koji nosi naziv „Umbra“, posetioci rezervata mogu uživati u plovidbi rekom Zasavicom

  • 1
Zasavica Foto: RINA

Brojne reliktne biljne i životinjske vrste obitavaju na području specijalnog rezervata prirode u severnom delu Mačve. Pored toga što se područje Specijalnog rezervata prirode Zasavica svrstava među poslednja močvarna područja, koja su očuvana u izvornom obliku, ujedno je to i jedino područje u našoj zemlji, u kome obitavaju domaće životinje starih rasa, ističe „Serbia.com“.

Jedinstvena riba je stanovnik Zasavice

Uz mnogobrojne biljne i životinjske vrste koje obitavaju na području Specijalnog rezervata prirode Zasavice, koji zauzima površinu od 1.825 hektara, jedna riba je jedinstvena.

Iako u Zasavici živi 25 vrsta riba, ona čiji je latinski naziv Umbra kameri je posebna.

U pitanju je vrsta koja „može i do deset sati da izdrži bez vode“ i koja je svrstana među ugrožene životinjske vrste na svetskom nivou.

Koliko je fascinantan živi svet ovog rezervata prirode pokazuje i prisustvo biljne vrste poznate pod nazivom Vodena stupica (lat. Aldrovanda vesiculosa). Razlog zbog koga se baš ova biljka izdvaja u odnosu na mnoge druge, koje takođe rastu na tom području, vrlo je zanimljiv. Naime, postojalo je uverenje da je ta biljka na području naše zemlje iščezla.

Specijalni rezervat prirode Zasavica Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Plovidba kroz Zasavicu

Građevina visoka 18 metara, izrađena od drveta, zapravo je vizitorski centar rezervata. Sa tornja ove konstrukcije se pruža izuzetan pogled kako prema prostranom pašnjaku, tako i prema reci Zasavici i delu njenog toka, na kome je i najšira i najlepša, navedeno je na zvaničnom sajtu Specijalnog rezervata prirode Zasavica.

Još jedna od turističkih atrakcija je i dolap, koji je smešten u blizini vizitorskog centra, kao i zanimljiva muzejska postavka, u kojoj se mogu videti predmeti i alati koji su bili korišćeni i u domaćinstvu i u poljoprivredi tokom minula dva veka. Tačnije krajem 19. i u prvim decenijama prošloga veka.

Zahvaljujući turističkom brodu koji nosi naziv „Umbra“, posetioci rezervata mogu uživati u plovidbi rekom Zasavicom. Ovaj turistički brod plovi tokom reke, koji se smatra najlepšim, a koji se proteže u dužinu od sedam kilometara od Valjevca u pravcu Šumareve ćuprije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milena

    4. april 2024. | 07:00

    Poštovani, svaka čast za Zasavicu, koja živi svoju sjajnu priču, ali nisu jedini, kao što ste objavili. Postoji na Sokolskim planinama farma koja se zove Arka, koju vodi dr vet. Igor Rabat. Možda bi i o tome mogli da napišete neki članak Srdačan pozdrav

    Podelite komentar