• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 19 UNESCO lokaliteta u Grčkoj, čak 5 ih se nalazi na Peloponezu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upravo zato i ne čudi što se baš taj deo zemlje preporučuje za posetu, ukoliko turisti žele da bolje upoznaju bogato kulturno i istorijsko nasleđe Grčke

  • 0
Monemvasija, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/yasioo

Arheološka nalazišta, svetinje iz perioda kada je tim prostorima vladala Vizantija i mnoga istorijski značajna utvrđenja tek su deo kulturnog i istorijskog bogatstva Peloponeza.

Upravo zato i ne čudi što se baš taj deo zemlje preporučuje za posetu, ukoliko turisti žele da bolje upoznaju bogato kulturno i istorijsko nasleđe Grčke.

Koliko je Peloponez značajan u istorijskom smislu, jasno ukazuje podatak, koji ističe “Visitgreece”, da od ukupno 19 lokaliteta u celoj zemlji, koliko ih je uvršteno na UNECO-vu listu svetske kulturne baštine, čak pet se nalazi upravo u tom delu zemlje.

1. Hram Apolona Epikurskog

U samo središtu Peloponeza, na 1.130 metara nadmorske visine, nalazi se “Partenon na Peloponezu”, kako se hram Apolona Epikurskog često naziva.

Hram Apolona Epikurskog, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/Pixaline

Poznati antički arhitekta, Iktin, koji je učestvovao u gradnji atinskog Partenona, osmislio i ovu svetinju. Upravo je ovaj hram bio među prvima uvršten na UNESKO-vu listu u celoj zemlji.

2. Asklepijevo svetilište u Epidaurusu

U okrugu Argolida nalazi se jedan od najpoznatijih, ali i najznačajnijih arheoloških lokaliteta, na kome se može upoznati gotovo sva lepota antike.

U doba postojanja antičke Grčke, tu se nalazilo jedno od najpoznatijih lečilišta, budući da je u grčkoj mitologiji Asklepije bio bog medicine.

Asklepijevo svetilište u Epidaurusu, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/hugo_petitjean

3. Mistra

Utvrđeni grad, udaljen tek nešto više od pet kilometara od Sparte, Mistra je oličenje vizantijskog nasleđa. Izuzev Arheološkog muzeja, tu se nalazi i palata Paleologa, ali i zanimljivi manastiri i kuće pripadnika srednjovekovnog plemičkog staleža.

Mistra, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/MemoryCatcher

4. Arheološko nalazište Olimpija

Posvećeno vrhovnom bogu grčkog panteona, Zevsu, arheološko nalazište Olimpija svetu je postalo poznato najpre zbog toga što su se drevne Olimpijske igre upravo tu održavale.

Uz stadion drevne Olimpije, tu se nalazi i hram posvećen bogu Zevsu, koji je na celom Peloponezu najimpozantniji, kao i hram boginje Here i druge značajne antičke građevine.

Arheološko nalazište Olimpija, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/31774

5. Mikena i Tirint

Središte jedne od najmoćnijih civilizacija drevne Grčke nalazio se na Peloponezu. Mikenska civilizacija bila je izuzetno značajna, o čemu danas svedoči i ovo arheološko nalazište.

Riznica kralja Atreja, u kojoj se nalazila i njegova grobnica, bedemi i fontane, ali i dvorski kompleks, tek su deo ovog, u istorijskom smislu, izuzetno bogatog lokaliteta.

Na brdu Tirint, koje se nalazi nedaleko od Argosa, u drevna vremena postojalo je utvrđenje koje je izgrađeno sa ciljem zaštite mikenske palate.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magični zalazak sunca u Posidiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja