• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U planinskom selu nalazi se jedna neobična vodenica, koja ga je proslavila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je ova znamenitost Zarožja, zahvaljujući trudu i finansijskim sredstvima lokalnog kafedžije, otvorena za posete znatiželjnika koji žele da izbliza vide vodenicu srpskog vampira

  • 0
Vodenica Save Savanovića, Trojanov Grad Foto: Shutterstock, Wikimedia/ Chelik

Tek oko hiljadu ljudi živi u selu, koje teritorijalno pripada opštini Bajina Bašta. I ni po čemu posebno ne bi Zarožje bilo poznato, da u njemu nije postojala vodenica.

Nije to, prema legendi bila obična vodenica.

Ali, idemo redom...

O Zarožju

Na putu koji spaja Valjevo i Bajinu Baštu, nalazi se selo Zarožje, sa 250 domaćinstava, navodi „Srbijuvolimo“.

Vodenica Save Savanovića Foto: RINA

Iako na području opštine Bajina Bašta postoje 33 sela, upravo se Zarožje smatra po površini najvećim. Prostire se na nadmorskoj visini između 800 i 1.100 metara, a na padinama Povlena i to na nadmorskoj visini od 1.300 metara, prostire se i manji deo Zarožja.

Kao privredni centar sela, pominje se lokacija poznata kao Pašina Ravan. Izuzev crkve, škole i ambulante, tu se nalaze i mlekara, benzinska pumpa i dve prodavnice, kao i kafić i tri kafane.

Tokovi nekoliko manjih reka i potoka mogu se primetiti na području sela, pa su tu nekada postojale brojne vodenice i to najpre na reci Rogačici. I upravo ta reka i jeste najinteresantnija zato što je na njoj i vodenica Save Savanovića.

Vodenica Save Savanovića Foto: Shutterstock

Vampir proslavio selo

Može se pretpostaviti da selo Zarožje verovatno ne bi bilo tako poznato da u njemu nema jedne vodenice koja je bila u vlasništvu Save Savanovića. Istog onog, koga je Milovan Glišić opisao u pripoveci „posle devedeset godina“.

Upravo ta pripovetka, odnosno događaj koji je u njoj opisan, poslužio je i za film „Leptirica“, koji je okarakterisan kao prvi horor film u Srbiji, navodi „Explore-serbia“.

Razlog zbog koga se Sava povampirio i plašio mnoge stanovnike Zarožja vezuje se za lokalnu priču o detaljima njegovog života.

Vodenica Sava Savanovic Foto: Rina.rs

Naime, u ono vreme, junak ove priče trgovao je stokom i, kako navodi lokalno predanje, nije oskudevao, već je bio imućan. Dogodilo se da je njegovo srce odabralo devojku, dosta mlađu.

Nakon što ju je zaprosio i ona ga odbila, Sava se preokrenuo. Besan zbog odbijanja, odlučuje se na radikalan korak.

Nedugo nakon što su stanovnici Zarožja saznali da Sava želi da ubije dojučerašnju izabranicu svog srca, oni odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke. Predanje veli da su ga toliko tukli da je preminuo. Sahranili su ga na lokaciji koja je bila izvan seoskog groblja.

Vodenica Save Savanovića Foto: RINA

Međutim, Sava je postao prvi vampir, koji je godinama „ustajao iz groba“, posećivao svoju vodenicu i svakoga ko bi došao u vodenicu da melje žito, ovaj srpski vampir bi udavio.

Trajalo je to sve dok seljani nisu uspeli da pronađu njegov grob i telo, koje su, simbolično proboli glogovim kocem.

Ipak, tu se legenda ne završava, jer je jedna leptirica uspela da pobegne iz njegovog groba, pa se pričalo da ona i dalje posećuje nekadašnju Savinu vodenicu.

Danas je ova znamenitost Zarožja, zahvaljujući trudu i finansijskim sredstvima lokalnog kafedžije, otvorena za posete znatiželjnika koji žele da izbliza vide vodenicu srpskog vampira.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spavala sam u vodenici Save Savanovića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja