• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I druga ostrva i ostrvca čine ovaj arhipelag u Španiji, ali su 3 najpoznatija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su Ibica, Manorka i Menorka najpoznatija ostrva ovog arhipelaga, koji zapljuskuju vode Sredozemnog mora, Balearska ostrva čine i ostrva Formentera i Kabrera, ali i druga, po površini manja ostrva

  • 0
Palma de Majorka, Šapanija, panorama grada Foto: Shutterstock/Serenity-H

Iako su Ibica, Majorka i Menorka najpoznatija ostrva ovog arhipelaga, koji zapljuskuju vode Sredozemnog mora, Balearska ostrva čine i ostrva Formentera i Kabrera, ali i druga, po površini manja ostrva.

Zapravo su Balearska ostrva ili jednostavno Baleari, podeljeni u dve grupe i to ostrva Himnesijas i Pitijusas.

Arhipelag Baleara karakteriše se kao autonomna zajednica na tlu Španije, navodi „Vikipedija“.

Na ostrvu Majorka nalazi se i Palma de Majorka, glavni grad arhipelaga Baleara.

Majorka, plaža, Playa de Muro Foto: Pixabay/lapping

Najveće ostrvo arhipelaga

Pored toga što je po površini najveće u čitavom arhipelagu Baleara, Majorka je i jedno od najpoznatijih, pa i najposećenijih.

Osim po turizmu, budući da je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u tom delu zemlje, Majorka je poznata i po proizvodnji maslinovog ulja i vina, ali i kože, ističe „Abc-mallorca“.

I mada je u pitanju ostrvo koje je danas izuzetno poznato kao omiljena destinacija turistima iz celog sveta, Majorka zapravo ekspanziju u turističkom smislu doživljava tek 70-ih godina prošloga veka.

Uz uživanje u sadržajima brojnih hotela i fenomenalnim plažama, ovo Balerasko ostrvo nudi turistima i mnoge zanimljive aktivnosti, poput golfa, jedrenja i biciklizma, recimo.

Ostrvo za zabavu

Slobodno se može reći da je ostrvo Ibica mnogim turistima prva asocijacija na ludi noćni provod, iako je u pitanju ostrvo koje može mnogo toga da ponudi posetiocima.

Ostrvo Ibica, Španija Foto: Pixabay/photosforyou

Zbog mnoštva zgrada krečenih u belo, Ibica je poznata i kao „belo ostrvo“. Ipak, uprkos sinonimu za odličan noćni provod koji je prati, na Ibici se mogu naći i lokacije koje su odličan izbor za miran odmor.

Tek oko sat vremena vožnje od glavnog i istoimenog grada ostrva Ibica nalazi se Formentera, još jedno od ostrva u sastavu Baleara.

Bogato nasleđe Menorke

Jedno od omiljenih Balearskih ostrva za ljubitelje ronjenja, Menorka je takođe poznata i po izuzetno bogatom kulturnom i arheološkom nasleđu. Izuzev omanjih sela, u kojima se i dalje čuva drevna tradicija, na Menorci se nalaze i lokaliteti koji datiraju iz perioda praistorije, kao i grad Siudadela, koji je poznat po svom istorijskom starom gradu, ističe „Spain.info“.

Uz sve to, Menorka nosi UNESCO-vu oznaku rezervata biosfere i to zbog izuzetno bogatog živog sveta i fantastičnih pejzaža.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Talasi progutali Majorku: Katastrofalno nevreme pogodilo Španiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja