• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reka koja deli teritorije dve države ujedno je i najveća pritoka Save

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko je kanjon reke Drine prostran jasno pokazuje i podatak da se nakon kanjona reka Kolorada i Tare, upravo on nalazi na trećem mestu po velični i to na svetskom nivou

  • 1
Reka Drina Ilustracija: Pixabay

Kod Šćepan Polja, na mestu na kome se spajaju reke Piva i Tara, nastaje reka koja se smatra prirodnom granicom između teritorije naše zemlje i Bosne i Hercegovine.

Od Beograda je tok reke Drine u zapadnom delu Srbije udaljen tek nešto više od 200 kilometara.

Drina je kod Šćepan Polja oivičena Sinjajevinom i Durmitorom, a u reku Savu se uliva nakon toka dugog 345 kilometara, navodi „Panacomp“.

Perućačko jezero

Zahvaljujući brani, izgrađenoj 1966. godine, na Drini se nalazi i jezero Perućac, koje je jedna od atrakcija ove reke.

Radisav Mićević, jezero Perućac Foto: RINA

Po poreklu akumulaciono jezero, Perućac se prostire na površini nešto većoj od 12 kvadratnih kilometara i njegova maksimalna dubina je čak 60 metara. Budući nepravilnog oblika, širina ovog jezera kreće se u rasponu od 150 metara do kilometar, dok njegova maksimalna dužina iznosi 54 kilometra.

Prirodna granica između naše zemlje, te teritorije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske nalazi se baš na sredini ovog jezera.

Bajina Bašta, kućica na Drini, Drina, TARA TURISTI Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Netaknuta priroda i moćna reka

Uzevši u obzir da je veći deo toka Drine okružen fantastičnim planinskim vrhovima i obiljem šuma i drugog rastinja, to se sa pravom često ističe da je upravo Drina ne samo jedna od najčistijih evropskih reka, nego i jedna od onih čiji se tok karakteriše kao najlepši.

Posebnu lepotu joj daju i pritoke, među kojima se uz Žepu i Raču, izdvaja i Rzav, ali i Brusnica i druge reke koje se nalaze na desnoj strani sliva Drine.

Drinska regata 2023 Foto: Milena Đorđević

Koliko je kanjon reke Drine prostran jasno pokazuje i podatak da se nakon kanjona reka Kolorada i Tare, upravo on nalazi na trećem mestu po velični i to na svetskom nivou.

U gornjem toku ove moćne reke nije prisutan veliki broj gradskih naselja, s tim da se duž njenog toka izuzev Bajine Bašte, Loznice i Zvrnika, nalaze i Višegrad, te Goražde i Foča, navodi „Vikipedija“.

Kao neke od posebnih atrakcija, poznatih i van granica naše zemlje, izdvajaju se kućina na Drini i Drinska regata, sportska manifestacija namenjena ljubiteljima adrenalinskih aktivnosti, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tajna kućice na Drini: Šest je odnela reka, kako je ova preživela?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Prle

    9. april 2024. | 19:49

    Lepa reportaza. Hvala vam.

    Podelite komentar