• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Selo u Severnoj Makedoniji htelo svoju republiku posle raspada SFRJ: Napravili svoj pasoš i novac

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kaže se da su jako borben narod

  • 0
Vevčani, Severna Makedonija, Makedonija, turizam, putovanja Foto: Shutterstock/nadiia_oborska

Republika Severna Makedonija ima mnogo štošta da pokaže i da se u njoj vidi. Tu su Skoplje kao njen glavni grad, popularni Ohrid i Ohridsko jezero a ono manje poznato je i selo Vevčani, pravi dragulj za one koji žele da saznaju nešto više o ovoj naciji.

Vevčani se nalaze u krajnje zapadnom delu Republike Severne Makedonije, na samo šest kilometara od granice sa Albanijom. Najbliži grad je Struga i nalazi se 12 kilometara severozapadno od Vevčana.

Naime, za ovo relativno izolovano selo postoji jako zanimljiva priča. Narod koji živi o ovom selu je požrtvovan, složan i hrabar, toliko da je tokom raspada Jugoslavije mada i za vreme vladavine Josipa Broza Tita želeo svoju republiku.

Još 1987. godine meštani su bili nezadovoljni time da voda koja je njima namenjena bude "pomerena" u novosagrađeno elitno naselje namenjeno tadašnjim moćnicima, pa su protestovali, piše "Vikipedija". To je dovelo do demonstracija i sukoba sa tadašnjom policijom, što je izazvalo veliku pažnju u Jugoslaviji, pa je ovaj slučaj postao poznat i kao "Vevčanski slučaj".

Vevčani, kuća, kamena kuća, auto Foto: Shutterstock/rweisswald

Oni su se toliko potrudili da naprave svoj pasoš, novac i zastavu, ali, naravno, nije odobreno od strane tadašnje Makedonije - da se Vevčani odcepe i budu zasebna republika za sebe. Nadali su se da će proglašenjem nezavisne mikronacije zaštititi izvore vode i razviti turizam u selu, piše "Curiosity-escapes".

Interesantno je da se u ovom selu nalaze Biljanini izvori, mesto jako bitno za priču o Ohridu.

I dan danas Vevčani kažu da se bave turizmom, ali na ulicama ovog sela nećete videti mnogo meštana, a i one koje vidite, neće biti baš raspoloženi za priču.

Vevčani nisu hteli da prihvate ni zastavu tadašnjeRepublike Makedonije, već su nastavili da koriste "staru" zastavu koja se može videti i na mnogim kućama u ovom selu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Destinacija koju morate posetiti: Banja Saturnija u samom srcu Toskane krije legendarnu priču

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja