• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

El Gouna je "Venecija Crvenog mora": Potpuno drugačija od svega što ste do sada iskusili ili čuli o Egiptu

Vreme čitanja: oko 6 min.

Idilična je za one koji ujutru vole da doručkuju i uživaju u kafi u hotelu, da ručaju u centru, a večeraju u nekom od predivnih restorana koji su ušuškani po ostrvima. Savršena je i za parove, ali i za porodice

  • 0
Egipat, leto 2024 Foto: Ivana Nikolić

Egipat je već dugo top izbor srpskih turista, a nakon što smo za vas istražili kakva je situacija u Hurgadi, odlučili smo i da proverimo po čemu je tako čuvena El Gouna, poznata i kao Venecija Crvenog mora.

Ova luksuzna destinacija, koju mnogi porede sa rajem na zemlji, nalazi na oko 40 kilometara severno od Hurgade. U pitanju je mondensko letovalište koje je bogataš Samih Saviris "snimio" pre nekoliko decenija i tamo sebi kraj mora sazidao vilu. U početku je u rajskim lepotama uživao sa svojim najbližima, a onda je odlučio da od ovog mesta napravi ekskluzivno letovalište u koje se svake nedelje slije na hiljade turista iz brojnih evropskih i svetskih metropola.

El Gouna je drugačija od svih letnjih destinacija koje ste do sada videli. Sastoji se oko 20 ostrva, koja su okružena lagunama, a do željenih odredišta stižete čamcima, preko mostića ili čuvenim tuk-tukom. U gradu nema više od 20 hotela, a svaki je na svoj način poseban i ušuškan u ovoj rajskoj idili. Našim turistima ove godine samo agencija BigBlue nudi aranžmane na ovoj nestvarnoj destinaciji po veoma pristupačnim cenama za ovakav luksuz, a izbor hotela je neverovatan. Tu su čuveni Sheraton, Steigenberger, popularni Casa Cook, beskrajno simpatičan Sultan Bay koji mami svojim mediteranskim duhom, ali i brojni drugi hoteli koji spremno dočekuju turiste tokom čitave godine.

Čim kročite ovde, shvatite koliko je ovo letovalište specifično i da bi bio greh da samo sedite na plaži... Iako prelepe, plaže su manje nego u samoj Hurgadi, baš zbog posebnog koncepta ovog letovališta. Ovde dolaze ljudi željni mira, zaljubljenici u kajting, paraglajding, snorkling, ronjenje, golf, tenis... Svesni toga i radnici u hotelima su drugačiji - nisu napadni, svi odlično pričaju engleski, nemački i bar još jedan strani jezik i trude se da neprimetno svaki sekund vašeg odmora učine savršenim.

Zašto je El Gouna tako posebna?

Venecija Crvenog mora je potpuno drugačija od svega što ste do sada iskusili ili čuli o Egiptu. El Gouna je idilična za one koji ujutru vole da doručkuju i uživaju u kafi u hotelu, da ručaju u centru grada, a večeraju u nekom od predivnih restorana koji su ušuškani po ostrvima. Savršena je i za parove, ali i za porodice. Specifičan je i po tome što nemaju baš svi hoteli onaj klasičan all-inclusive koncept, već nude noćenje sa doručkom ili polupansion što vam pruža dodatni osećaj "samostalnosti" i mogućnost aktivnog planiranja odmora.

Nemojte da vas ovo obeshrabri da letujete ovde, naprotiv. Sve vam je blizu i pristupačno. Izleti su prezanimljivi i brojni, cene u restoranima često i niže nego u Beogradu, a vožnja tuk-tukom kreće se od 35 funti (evro je sad bio 50), pa do 2 evra - u zavisnosti koliko se udaljavate od hotela.

Svaki dan možete sebi da isplanirate i da odaberete da li ćete uživati u samom centru grada, prošetati trgom Tamr Hena ili isploviti iz prelepe marine Abu Tig da uživate na otvorenom moru. Preporuka je da obiđete i koptsku pravoslavnu crkvu Svete Marije i Arhanđela.

Obavezno idite na safari turu i provozajte kvadove u pustinji jer je zaista nestvarno iskustvo. Svratite i da upoznate beduine i gledajući njihovu sreću (iako žive u neizmernoj bedi) nađite ponovo svoje mesto u koordinatnom sistemu vrednosti.

Egipat, leto 2024 Dečak (13) iz beduinskog sela Foto: Luka Vladisavljević

Sitna dečica predivnih očiju i guste crne kose motaće vam se oko nogu, a nemojte da vas začudi ako vam kažu da imaju i duplo više godina od onoga što ste vi procenili. Specifičan način života i "mešanje krvi" doprineli su tome...

Kada se ponovo vratite u sjaj El Goune, dobro ušuškani iza punktova gde se vrše provere svakog ulaska u letovalište, uživajte u zalasku sunca, vrhunskim specijalitetima u tamošnjim restoranima i dopustite sebi noćnu vožnju čamcem natrag do hotela, zaista je nezaboravno iskustvo.

Kada osvane novi dan, a ako vam je dosadila hotelska plaža, uputite se na neku od tri glavne gradske plaže - Mangroovi, Moods ili na najpopulraniju Zeytuna Beach, i tako da sebi povećate ugođaj. Ako vam nije do čvarenja i brčkanja, sandalice na noge, pa u šetnju...

El Gouna, Egipat Foto: Dafina Dostanić

Obavezno prošetajte do arhitektonskog čuda gde se još od 2017. održava čuveni filmski festival koji okuplja holivudske zvezde. Fotke su savršene! Ma, gde god se okrenete uživaćete. Pogled će vam stalno "krasti" moderne vile i predivno uređeni parkovi i stvarno ćete se, sa svakim korakom, osećati "svetski".

Osim što je beskrajno šarmantna, El Gouna je i beskrajno čista, a hoteli ekološki osvešćeni, tako da nemojte da se šokirate ukoliko vam umesto flašica sa vodom uruče posebne termose koje punite na aparatima i nosite sa sobom. Ovde vodu za piće serviraju u staklenim bokalima i vode računa da najminimalnije moguće zagađuju životnu sredinu.

Šta da vam kažem kada su osmislili i poseban sistem navodnjavanja parkova i to tako što prečišćavaju korišćenu vodu i njom zalivaju palme i cveće - top ideja da sačuvaju svaku kap vode koja ovde vredi kao zlato... Isto treba znati da lagune redovno prečišćavaju specijalne pumpe koje isisavaju ustajalu i upumpavaju frišku morsku vodu, a tu su i posebni sistemi zaštite sa otvorenog mora, tako da opasnih ribica ovde sigurno nema.

Ono što me je posebno oduševilo jeste to što ovde čak i lutalice imaju poseban status. Zbrinjavaju ih u specijalnim rezervatima, te su sve kuce i mace čiste i nahranjene, a zahvalni su i turistima koji su voljni da dođu da im pomognu da rasporede hranu po gradu kako životinje ne bi ostale gladne. Ovde je svako mače veliko kao Garfild i razmaženo, a kučići umiljati i mazni, osim kada na obodu grada čuvaju teritoriju od "pustinjskih zveri".

Noću El Gouna izgleda nestvarno, a najlepša je dok je posmatrate sa samog mora. Nikako nemojte propustiti vožnju čamcima po lagunama, gde će vam dah oduzeti predivne vile sa još divnijim dvorištima, ali i milionske jahte parkirane po pristaništima. Jedan doživljaj je dok su ovi biseri okupani suncem, a drugi kada ih krasi sjaj noćnih lampica. Delovaće kao da niste na istom mestu.

U zagrljaju delfina

Ukoliko ste ljubitelji plovidbe, ne vraćajte se u domovinu, a da niste otišli na krstarenje. Ne mogu rečima da opišem koliko je poseban ugođaj kada isplovite katamaranom na otvoreno more i satima krstarite u safirskom plavetnilu.

Meni će ova plovidba ostati u posebnom sećanju jer je prilikom snorklinga došao da nas pozdravi jedan delfin. Bio je toliko oduševljen da je čak našoj Novinarki na točkovima dozvolio da ga pomazi, a potom je skokom u holivudskom stilu otišao da čuva beskrajno plavo more...

Dok sunce odlazi na počinak, uživajte, kao što smo i mi, gledajući na stotine kajtera i paraglajdera koji uživaju na talasima dok katamaran plovi natrag ka luci i egipatskoj Veneciji koju čuva Crveno more... toliko me je očarala da ću se ovde sigurno ponovo vratiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Osvetljena i Kula u Kairu u čast prijateljstva Egipta i Srbije: Fontana na Slaviji u bojama zastave

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja