• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad u Turskoj, smešten na obalama Egejskog mora obiluje zanimljivim lokalitetima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko pet kilometara dugo šetalište duž obale mora znak je prepoznavanja nekadašnje Smirne. Ono i današnjem Izmiru daje posebnu dozu šarma

  • 0
Efes, Izmir Foto: Telegraf.rs

Odmah iza Ankare kao glavnog grada Turske i nadaleko čuvenog Istanbula, nalazi se grad ranije znan kao Smirna. Izmir je smešten na obalama Egejskog mora i u njegovoj okolini nalaze se neki od najznačajnijih lokaliteta u tom delu Turske.

Oko pet kilometara dugo šetalište duž obale mora znak je prepoznavanja nekadašnje Smirne. Ono i današnjem Izmiru daje posebnu dozu šarma. Izuzev brojnih ugostiteljskih objekata, u blizini šetališta nalaze se i brojni muzeji, među kojima se posebno izdvaja Ataturkov muzej, ističe „Visa-turkey“.

Sahat kula Izmira

Uz šetalište postoji još nešto po čemu je Izmir prepoznatljiv. Na centralnom gradskom trgu nalazi se Sahat kula, koja je izgrađena na samom početku 19. veka. Upravo ona je bila i ostala jedan od simbola ovog turskog grada.

Izmir, Turska Foto: Pixabay/31774

Budući da je trg dobro saobraćajno povezan sa ostalim delovima grada, to ne čudi što ga često posećuju i turisti. Tim pre što se tu nalazi i nekadašnji bazar, ali i neki od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u Izmiru.

U vreme kada je tadašnji sultan Osmanskog carstva, Abdulhamid Drugi obeležavao 25 godina vladavine, podignuta je Sahat kula, koja je prilično brzo postala svojevrstan simbol grada. U istorijskom smislu je značajan podatak da je Vilhelm Drugi, nemački car darovao četiri časovnika, koji se nalaze na ovoj kuli.

Izmir, Turska Foto: Pixabay/shadowheart

Oko osnove kule, visoke 25 metara, nalaze se i fontane, a ono što posebno fascinira jeste kombinacija arhitektonskih stilova, koji su vidljivi na samoj kuli.

Ostaci drevnog grada

Iako se i u samom Izmiru nalaze brojne atraktivne lokacije, posetioce posebno očaravaju ostaci drevnog grada Efesa.

U davna vremena je to bio izuzetno značajan antički grad, pa nije začuđujuće što je uvršten na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. Lokalitet je, kako navodi „Blog.kurby“ udaljen tek nekoliko minuta vožnje od grada.

Izmir, Turska Foto: Pixabay/1508857

Međutim, nisu ostaci ovog drevnog grada jedina zanimljiva lokacija, koja svedoči o izuzetno dugoj i vrlo zanimljivoj istoriji nekadašnje Smirne. Tu je i Agora, odnosno mesto okupljanja stanovnika nekadašnjeg grada. Iako je bila izložena zemljotresima, drevna Agora i danas se može posmatrati kao svedočanstvo o istoriji Smirne.

Arheološki muzej Izmira, te bogato versko nasleđe i tradicionalni bazar, ali i Park divljih životinja Izmir još su neke od atraktivnih lokacija koje turisti uglavnom ne propuštaju prilikom posete ovom gradu na obalama Egeja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otvaranje linije Izmir-Tivat Air Montenegro

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja