• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od 4 sinagoge u našoj zemlji nalazi se u „Srpskoj Atini“

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako turisti najčešće posećuju sam centar Novog Sada, u ovom gradu postoje i druge zanimljive lokacije

  • 0
Futog centar panorama grada Foto: Shutterstock/Aleksei Riazantsev

Duh multikulturalnosti i urednost, ali i obilje znamenitosti svakako su prvo što primeti svako prilikom posete gradu, koji je poznat kao „Srpska Atina“. Iako turisti najčešće posećuju sam centar Novog Sada, u ovom gradu postoje i druge zanimljive lokacije.

Među njima se definitivno izdvaja Petrovaradinska tvrđava koja je, bez sumnje jedan od simbola Novog Sada.

Centar grada

Ne mogu se pomenuti novosadske atrakcije, a da se najpre ne pomene sam centar ovog grada. Srpsko narodno pozorište, Muzej Vojvodine i zdanje „Matica srpske“, spomenik Svetozaru Miletiću i još mnogo drugih zdanja i spomenika nalaze se u samom centru Novog Sada.

Novi Sad, Exit, Egzit festival, panorama Foto: A. Nalbantjan

Budući da je u pitanju multinacionalni grad, to ne čudi što se upravo u Novom Sadu, prema navodima „Traveltonovisad“ nalazi i jedna od ukupno četiri sinagoge, koliko ih postoji na teritoriji naše zemlje.

Uz Nikolajevsku crkvu, u Novom Sadu postoje i Saborna i Uspenska, kao i Almaška crkva, ali i crkva Snežne Gospe, te rimokatolička crkva Imena Marijinog, koja je i parohijska.

Petrovaradinska tvrđava

Izuzev po fenomenalnom pogledu koji se na Dunav i sam grad pruža, Petrovaradinska tvrđava krije i jednu neobičnost - čuveni „Pijani sat“, po kome je poznata.

Za razliku od uobičajenog časovnika, ovaj je specifičan po tome što velika skazaljka umesto minuta, zapravo pokazuje sate, dok mala pokazuju minute.

Dunavski park i istoimena ulica

Ulica koja se proteže od samog Dunava do Zmaj Jovine ulice, poznata je po brojnim pasažima, u kojima se osim zanimljivih ugostiteljskih objekata, što kafića, što restorana, kriju isto tako zanimljive prodavnice.

Dunavski park Novi Sad Foto: Shutterstock

Dunavska ulica se smatra jednom od najstarijih ulica u delu grada koji funkcioniše kao pešačka zona, navedeno je na Zvaničnoj prezentaciji grada Novog Sada.

Na samom početku Dunavske ulice nalazi se „Kuća kod belog lava“, koja se smatra jednom od najstarijih u čitavom gradu, a tu je i Gradska biblioteka.

Uz različite vrste drveća, u Dunavskom parku, zelenoj oazi u centru Novog Sada, mogu se videti i jezerce, lepo uređene zelene površine i spomen-biste poznatih srpskih pesnika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dunav je glavna ulica Novog Sada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja