• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo savršena zamena za Ibicu, Madeira je nadaleko poznata po prirodnim lepotama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čini se da su, naročito evropski turisti, prepoznali ostrvo Madeira kao odličnu destinaciju za odmor u pravom smislu te reči

  • 0
Madeira, Portugalija Foto: Pixabay/monikawl999

Na krajnjem obodu teritorije Evropske unije nalazi se Madeira, ostrvska grupacija koju zapljusukuju vode Atlantskog okeana. Oko 670 kilometara deli ostrvo od obale Kraljevine Maroko, koja predstavlja zapravo najbliže kopno, a ostrva se karakterišu kao autonomna regija i sastavni su deo Portugala.

Čini se da su, naročito evropski turisti, prepoznali ostrvo Madeiru kao odličnu destinaciju za odmor u pravom smislu te reči.

Ipak, mnogi posetioci Madeire imaju različita očekivanja, pa ne čudi što se neretko upravo ovo portugalsko ostrvo pominje kao svojevrsna alternativa živahnoj Ibici, ističe „Tripcrafters“. Ipak, Madeira je po mnogo čemu drugačija.

Madeira, Portugalija Foto: Pixabay/franky1st

Izuzev istoimenog ostrva, Autonomna regija Madeira obuhvata i ostrvo Porto Sinto, koja su oba naseljena. Takođe, u sastavu te autonomne regije se, prema „Vikipediji“ nalaze i Divlje i Pusto ostrvo, na kojima nema stanovnika.

Poseta Madeiri

Četiri se sezone uočavaju na ovim ostrvima, ali se period između aprila i novembra smatra najboljim za posetu Madeiri. U toku jesenje i zimske sezone, kada preovlađuju drugačije vremenske prilike, Madeira je, očekivano drugačija, kao i sadržaji i aktivnosti koje ostrva nude.

Ipak, budući da na ostrvima preovlađuje suptropska klima, to ne čudi da Madeiru turisti posećuju gotovo tokome čitave godine. Tim pre što na godišnjem nivou postoje prilično male oscilacije u temperaturi vazduha, mada one mogu biti i značajnije, što sve zavisi od toga koji deo ostrva je u pitanju.

Ostrva bogata šumama

U davna vremena su površine ovih ostrva mahom bile prekrivene šumama, i to najpre šumama lovora, pa se smatra da naziv Madeira upravo od njih i vodi poreklo, uzevši u obzir da se pojam „madeira“ sa portugalskog slobodno prevodi kao „drvo“.

Madeira, Portugalija Foto: Pixabay/franky1st

Kako su doseljenici uništili veći deo tih šuma, to se one danas u tragovima mogu primetiti samo u severnim delovima ostrva.

Pred sam kraj prošloga veka, 1999. godine upravo ostaci tih šuma uvršteni su na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Kada se uzmu u obzir klimatske karakteristike koje preovlađuju na ostrvu, a koje se svakako smatraju prilično povoljnim, to ne čudi podatak da se Madeira može pohvaliti i izuzetno bogatim živim svetom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako izgleda oluja u Portugaliji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja