• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Peti po redu, most Galata na Zlatnom rogu, postao je simbol ovog fantastičnog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak četiri puta je na približno istom mestu u Istanbulu građen most, koji se danas smatra jednim od njegovih simbola

  • 0
Galata most, Istanbul, Turska, Bosfor, Zlatni rog Foto: Pixabay/falco

Grad na Bosforu, Istanbul je nadaleko poznat i po činjenici da se prostire na dva kontinenta. Nekako je i očekivano da u jednom takvom gradu postoji obilje građevina, koje su po mnogo čemu jedinstvene.

Čak četiri puta je na približno istom mestu u Istanbulu građen most, koji se danas smatra jednim od njegovih simbola.

Iako su i pre toga zabeleženi pokušaji gradnje, zvanično je 1845. godine na ušću Zlatnog roga sagrađen most, navodi „Vikipedija“.

Budući da Galata most spaja dve istorijske četvrti Istanbula, to je njegov značaj još veći, jer zapravo povezuje i doslovno i metaforički dve kulture.

Galata most, Istanbul, Turska, Bosfor, Zlatni rog Foto: Pixabay/falco

Četiri pokušaja

Majka turskog sultana po imenu Abdulmedžid Prvi bila je ta koja se smatra zaslužnom za gradnju prvog Galata mosta. Sultanija Valide je izgradila Novi most, kako se nazivao, iako je postojao natpis da je to učinio njen sin. Zabeleženo je da je preko tog mosta, koji je korišćen nepune dve decenije, prvi prešao upravo sultan.

Nešto malo pre nego što će grad na Bosforu posetiti čuveni vojskovođa, Napoleon Bonaparta, sultan Abdul Aziz naredio je da na istom mestu 1863. godine bude izgrađen novi most od drveta, koji će zameniti svog prethodnika.

Galata most, Istanbul, Turska, Bosfor, Zlatni rog Foto: Pixabay/falco

U periodu između 1875. i 1912. godine je korišćen i treći most, koji je izgradila jedna britanska kompanija. Kasnije je taj most, koji su držala 24 pontonska stupa, iskorišćen kao zamena za Stari most, koji je bio smešten nešto dalje na području Zlatnog roga.

Iako je izgledalo da će četvrti most, izgrađen 1912 godine zaista ostati simbol Stambola, on je pretrpeo značajna oštećenja izazvana požarom 1992. godine. Konačno je uklonjen 2016. godine. Kao razlog za takvu odluku bilo je navedeno da „ometa cirkulaciju vode u Zlatnom rogu“.

Galata most, Istanbul, Turska, Bosfor, Zlatni rog Foto: Pixabay/falco

I konačno, današnji Galata most

Tek par metara udaljen od mesta svog prethodnika, pokretni Galata most, peti po redu, u upotrebi je počev od kraja 1994. godine.

Ono po čemu je ovaj post još poseban jesu dva nivoa, tako da počev od 2003. godine posetioci ugostiteljskih objekata smeštenih na donjem nivou imaju mogućnost da uživaju u pogledu na lepote Zlatnog roga iz nešto drugačije perspektive.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogled iz Topkapi palate u Istanbulu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja