• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podno Homoljskih planina nalazi se svetinja u kojoj je sahranjen otac Tadej

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od Petrovca je manastir Vitovnica udaljen tek nešto više od deset kilometara

  • 0
Manastir Vitovnica, Srbija Foto: Shutterstock

Na istoimenoj reci, koja se nalazi na području sela Vitovnica, nalazi se svetinja koja je nadaleko poznata po ocu Tadeju.

Počev od 1962. godine je on bio iguman manastira Vitovnice, u kome je ispustio i svoju plemenitu dušu 2003. godine. Zemni ostaci svetog Tadeja Vitovničkog sahranjeni su upravo u ovom manastiru, smeštenom podno Homoljskih planina.

Od Petrovca na Mlavi je manastir Vitovnica udaljen tek nešto više od deset kilometara.

Manastir pod stenom

Izuzev po prirodi koja ga okružuje, a koja je izuzetno živopisna, te grobu oca Tadeja, ovaj srpski srednjevekovni manastir poznat je i po vrlo zanimljivoj lokaciji.

Manastir Vitovnica, Srbija Foto: Shutterstock

Zapravo ga nadvisuje stena brda Vranj, navodi TO Petrovac na Mlavi, dok se istoimena reka, čiji tok baš tu izlazi iz klisure, nalazi na oko 15 metara udaljenosti od samog manastira.

Predanje o Vitovnici

Budući da postoji nekoliko narodnih prednja, to je i sasvim jasno da se ne zna sa sigurnošću ko je zaslužan za podizanje ove svetinje.

Manastir Vitovnica, Srbija Foto: Shutterstock

Jedno od predanja koje se najčešće pominje jeste ono prema kome je srpski kralj Milutin bio taj, koji je naredio gradnju manastira Vitovnica. Najverovatnije se to zbilo pred sam kraj 13. veka. Tačnije, nedugo nakon što je Drmana i Kudelina, bugarske feudalce toga doba, uspeo da pobedi, naložio je da na tom mestu bude izgrađen manastir.

No, bilo kako bilo, osnivačke povelje o ovoj svetinji nema, pa se u vezi sa njenim nastanakom najčešće pominje upravo to predanje.

Manastir Vitovnica, Srbija Foto: Shutterstock

Pećina za monahe

Iznad ove svetinje uzdiže se stena, o kojoj takođe narodno predanje ima po koju reč. Naime, upravo na tom mestu se nekada nalazila crkva, odnosno kapela manjih dimenzija, o čemu svedoče i danas oskudni ostaci.

Budući da i nevelika pećina postoji u blizini mesta, na kome se nekada nalazila kapela, to je i za nju vezano narodno predanje. Prema njemu, monasi su se nekada upravo u toj pećini i podvizivali, dok su u omanjoj crkvi izgrađenoj na kamenu, o čemu svedoče i vidljivi ostaci na tom mestu, držana bogosluženja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manastir Zlatenac posećuju svi, a mlada igumanija ima poruku: "Lekari nisu znali kako se izlečila"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja