• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bogorodičina planina čuva jednu od najstarijih banja u Srbiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema narodnom predanju, Sokobanjsku dolinu štiti upravo Bogorodičina planina, kako se planina Devica još naziva

  • 0
Planina Devica Planina Devica / Foto: Wikimedia/Саша Стојановић

U senci mnogo poznatijih planina, Ozrena i Rtnja, planina Devica štiti dolinu u kojoj se nalazi jedna od najstarijih banja u našoj zemlji. Prema narodnom predanju, Sokobanjsku dolinu štiti upravo Bogorodičina planina, kako se planina Devica još naziva.

Iako je Oštra čuka, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.074 metra, kako navodi „Srbijapodlupom“, „jedini pravi vrh“ na planini Devici, zapravo je Čapljinac okarakterisan kao najviši vrh, budući da se nalazi na nadmorskoj visini od 1.178 metara.

Pitoma priroda planine Devica

I mada su prirodne lepote Device nemerljive, čini se da ona nije toliko poznata kao obližnje planine Rtanj i Ozren. Međutim, ono što je čini posebnom jeste bez ikakve sumnje drevno utvrđenje, čuveni Soko Grad koji se na njoj nalazi.

Ozrenske livade je predeo koji deli Devicu od Ozrena, a u njenom severnom delu je i kanjon reke Moravice.

Zanimljivo je pomenuti da se tektonski rov Ozrenske livade prepoznaje po brojnim izletištima, te da se na tom području nalazi i vodopad Ripaljka.

Drevna opservatorija?

Ljubitelji prirode i pešačenja su i te kako svesni prirodnih lepota i pitomosti ove planine nadomak Sokobanje.

Kao i za obližnji Rtanj, tako su i za Devicu vezane određene tajne, budući da se na ovoj planini nalaze i krugovi izrađeni od kamena, za koje postoji i posve neobično tumačenje. Naime, postoje mišljenja da je zapravo u pitanju drevna opservatorija, navodi „Srbijanadlanu“.

Planina Devica Soko Grad Foto: Shutterstock

Ništa manje nije zanimljivo ni narodno predanje koje se vezuje za Markovu crkvu, smeštenu nedaleko od izvora reke Moravice, u podnožu ove planine. Na samom ulasku u tu svetinju je, prema narodnoj legendi otisak svog kopita ostavio niko drugi do konj Marka Kraljevića, čuveni Šarac.

Iako se ne može osporiti da Devica nije toliko poznata koliko su Rtanj i Ozren poznati, to ni u kom slučaju ne umanjuje prirodne lepote jedne od najsevernijih Balkanskih planina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodopad Ripaljka je biser Sokobanje, snimili smo ga u punoj snazi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja