• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reka koja je desna pritoka Mlave tvori vrlo zanimljivu klisuru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kroz selo Osanica, koje teritorijalno posmatrano pripada opštini Žagubica, protiče i istoimena reka, koja tvori ovu klisuru

  • 0

Na površini od oko 30 hektara, na desnoj i levoj obali Osaničke reke nalazi se istoimena klisura, koja je okarakterisana kao zaštićeno prirodno dobro treće kategorije. Kroz selo Osanica, koje teritorijalno posmatrano pripada opštini Žagubica, protiče i istoimena reka, koja tvori ovu klisuru. Oko dva sata vožnje deli ovo selo od glavnog grada Srbije.

Vodopad na početku staze

Desna pritoka reke Mlave, Osanička reka zapravo nastaje od nekoliko manjih vodotokova, čije je izvorište podno Homolja.

Nakon što se stigne do sela Osanica, počinje pešačka staza i nailazi se na vodopad, navodi Nenad Andrić na „Planine.net“ . Tu zapravo i počinje istoimena klisura. Iako sama pešačka staza nije adekvatno obeležena, nema sumnje da će posetioci moći lako da je uoče, tim pre što se prostire duž obala reke Osanice, a može se prilično lako preći sa jedne na drugu obalu.

Bogatstvo biljnog sveta

Mada se ne može reći da je Osanička klisura naročito poznata, kao možda klisure nekih drugih reka u našoj zemlji, ona zavređuje pažnju ljubitelja prirode zbog obilja biljnih, ali i životinjskih vrsta koje se na tom području susreću.

Smatra se da je klisura na ovim prostorima jedinstvena, a prema podacima koja navodi TO Žagubica, na području klisure mogu se videti brojne vrste sisara i ptica, kao i značajne reliktne vrste. Poznato je i da je čak 166 biljnih zajednica očuvano na području klisure Osaničke reke.

Jedinstvena prerast

Nije tajna da u Srbiji postoje i druge prerasti, ali je Kasonje, koja se nalazi u Osaničkoj klisuri posve neobična. Od početka staze je udaljena tek oko hiljadu metara, što je u principu čini lako dostupnom ljubiteljima prirode.

Za razliku od drugih prerasti, odnosno svodova nekadašnjih pećina, ova podseća na tunel. A budući da nije naročito visoka, to svi koji žele da otkriju i njenu unutrašnjost vrlo verovatno treba i da se sagnu kako bi to učinili.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čudo prirode istočne Srbije: Prirodni mostovi u kanjonu reke Vratne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja