• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dunav je najznačajniji deo površinski najvećeg nacionalnog parka u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Značaj Nacionalnog parka Đerdap prepoznat je davno, tako da je čitavo područje, koje zauzima površinu nešto manju od 63.800 hektara stavljeno pod zaštitu još 1974. godine

  • 0
SRBIJA ISTOČNA TURIZAM RASIM LJAJIĆ ĐERDAP Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Zaštićene zone površinski najvećeg nacionalnog parka Srbije protežu se u dužini od oko stotinu kilometara uz desne obale fascinantnog Dunava i to na potezu između Golupca i Kladova, odnosno Karataša. Budući da je upravo Dunav okarakterisan kao najznačajniji deo ovog nacionalnog parka, to se on neretko naziva i rečnim nacionalnim parkom, istaknuto je na zvaničnom sajtu NP Đerdap.

Izuzev po samoj reci, koja mnoge fascinira, ovaj nacionalni park poznat je i po svojevrsnoj botaničkoj bašti pod vedrim nebom u kojoj raste samoniklo bilje, ali i po arheološkom muzeju na otvorenom, koji se smatra površinski najvećim na evropskom tlu.

Značaj Nacionalnog parka Đerdap prepoznat je davno, tako da je čitavo područje, koje zauzima površinu nešto manju od 63.800 hektara stavljeno pod zaštitu još 1974. godine.

SRBIJA ISTOČNA TURIZAM KRSTARENJE DUNAVOM Istočna Srbija / Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Đerdapska klisura

Iako na području površinski najvećeg nacionalnog parka u Srbiji postoje još tri doline, koje imaju odlike kanjona i klisura, Đerdapska klisura je među njima najpoznatija.

Đerdap hidroelektrana Đerdapska klisura Foto: Mateja Beljan

Uz Gospođin vir i Golubačku klisuru, te kanjon Malog i Velikog Kazana, Đerdapska klisura privlači najviše pažnje, tim pre što je reč o najvećoj klisuri probojnici na tlu Starog kontinenta. Sem toga, u celoj Evropi najveća je upravo Đerdapska klisura, prema podacima sa zvaničnog sajta ovog nacionalnog parka.

Donjomilanovačka i Ljupkovska, te Oršavska su tri kotline, koje upotpunjuju prirodne lepote Nacionalnog parka Đerdap.

Istorijski značaj Đerdapa

S obzirom na to da više od čak 1.100 biljnih vrsta raste na području ovog nacionalnog parka, a da su mnoge od njih reliktne, što se odnosi i na mnoge životinjske vrste, značaj Đerdapa sa tog aspekta je nemerljiv.

Međutim, ono što Nacionalni park Đerdap čini posebnim jeste i značaj koji to područje ima u istorijskom i kulturološkom smislu.

Arheološko nalazište Lepenski Vir je tek jedna od atrakcija u tom nacionalnom parku. A tu su i ostaci nekadašnjeg Trajanovog puta, ali i arheološko nalazište Diana, te tvrđava Golubački grad. Na području Đerdapa je i Trajanova tabla, kao i ostaci pojedinih građevina iz antičkog perioda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja